"Memòria dels cognoms catalans, valencians i balears". Aquest és el títol de l'obra que l'Institut d´Història i Heràldica Familiar vol editar en els propers mesos, i per al qual ha obert una col·lecta de fons a través de la plataforma de micromecenatge Verkami durant 40 dies.

L'objectiu, expliquen els impulsors del projecte, és reunir en un volum un recull de dades històriques de bona part dels cognoms dels Països Catalans. A diferència d’altres obres ja publicades, però, en aquest cas només hi figuraran els cognoms d'aquells mecenes que decideixin apostar pel llibre i vulguin mantenir viva la memòria del seu llinatge. "En el fons no és el nostre llibre, si no el de tots aquells qui vulguin participar", explica l'Institut d´Història i Heràldica Familiar en un comunicat, per afegir que "recollirem aquells cognoms que sol·licitin els nostres mecenes, és a dir, cognoms que volem i volen que segueixin vius, cognoms pels quals cadascun de nosaltres sent un profund amor nascut de l’amor als nostres pares, als nostres avis i als nostres besavis".

Les aportacions van entre els 35 i els 500 euros i donen dret a diferents compensacions depenent de la quantitat aportada. La bàsica assegura la inclusió del cognom del mecenes a l'obra, un exemplar, un diploma Una vegada obtinguda el finançament previst, 14.700 euros, els autors s'han marcat entre un i dos mesos per reunir tota la documentació necessària i fer la maquetació del llibre, i un mes més per a la seva impressió.