El dalai-lama, el líder espiritual del Tibet, va intervenir ahir en la Cimera Mundial de Premis Nobel de la Pau a Roma per expressar la seva esperança d '"un món sense violència" i per alertar dels riscos i conseqüències de la tecnologia.

L'esdeveniment, que congrega fins avui a la capital italiana a dotze Premis Nobel de la Pau i dotze organitzacions que treballen per aconseguir "un món sense violència", va servir per retre homenatge a l'expresident sud-africà Nelson Mandela, mort l'any passat.

Durant la seva intervenció, el dalai-lama va defensar que "hi ha molta raons per ser optimista" i assolir un món en pau perquè, segons la seva opinió, "la humanitat ha madurat mitjançant experiències difícils" sofertes en el passat. Va dir que en ocasions té "la sensació que no hi ha esperança" per aconseguir aquesta millor humanitat però va recomanar "conservar l'entusiasme i l'optimisme malgrat les dificultats" del dia a dia.

En aquest sentit va instar a la humanitat a aprendre del passat, dels errors o experiències negatives, mitjançant l'ús d'una "perspectiva àmplia" que ell mateix va dir aplicar i que consisteix en no mirar la realitat "des d'un únic angle". Per aconseguir la consecució d'un desitjat món sense violència, va demanar, a més, portar una vida basada en "l'honestedat, la veritat i l'amistat".

"L'amistat no pot ser comprada ni amb els diners ni produïda per les màquines", va sentenciar el líder religiós, que va afegir que es construeix amb "sinceritat, afecte i confiança" i que és el que ell mateix entén per "felicitat i pau".Enmig d'un món cada vegada més globalitzat i desenvolupat tecnològicament, el dalai-lama, premi Nobel de la Pau de 1989 va clamar contra la tecnologia que "pot convertir-nos en esclaus".

Aquesta va ser la seva reacció davant la pregunta d'una dona del públic, a la qual va convidar a pujar a l'escenari. A ella li va explicar que "si tot està mecanitzat, no tenim la capacitat de veure més enllà". Tanmateix, la seva crítica no va ser dirigida a la tecnologia en general i que hi ha avenços que poden afavorir el desenvolupament d'aquesta "humanitat millorada".

Després d'intervenir durant tot el matí en aquestes sessions, el dalai-lama va mantenir una trobada amb estudiants i tibetans procedents d'arreu del món, que el van rebre amb una sonora ovació.