El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha recordat aquest dissabte l'aportació de Joan Barril al món de la ràdio, una "ràdio tranquil·la, meditada" que convidava a la "reflexió" i allunyada de la ràdio "trepidant" que s'ha generalitzat. Mascarell ha valorat "l'enorme talent amb les paraules" de Barril, la seva "capacitat de reflexionar a partir de coses concretes" i l'ha qualificat com un "vitalista reflexiu". El conseller també ha recordat l'aportació literària de Barril i la seva habilitat per crear imatges i imaginaris complets a partir de la sintaxi i la musicalitat dels mots". Era "un mag de les paraules", ha resumit.

Segons Mascarell, que ha recordat la coneixença personal que tenia amb Barril, el periodista tenia una capacitat de "viure intensament, amablement, reflexivament" i una mirada "sovint perplexa per tot el que anava intentant desxifrar". També ha destacat el caràcter familiar de Barril.

El conseller s'ha referit a la seva aportació en termes literaris i radiofònics. Ha destacat la seva manera d'entendre la ràdio, més "tranquil·la" i "meditada" que la ràdio que s'acostuma a fer actualment.

Mascarell, que coneixia personalment Barril des de fa molts anys, ha recordat "quan li vàrem encarregar la primera editorial de l'Avenç, l'any 1976", perquè "amb una reflexió inicial feta entre tots, ell sabia donar-li el to, l'estil, la manera perquè prengués solidesa com a relat complet". "Ha estat una persona i un personatge extraordinari", ha assegurat.