En Superlópez, un dels personatges més populars del món del còmic estatal, ha retornat al Museu Etnogràfic de Ripoll a través d'una exposició temporal que es va inaugurar ahir i que es podrà visitar fins al pròxim 25 de gener.

La mostra, que porta el nom de Superlópez torna al museu, s'ha ubicat a la sala Agustí Casanova i repassa la vinculació del seu creador, Juan López Fernández -més conegut amb el nom de Jan- i la comarca del Ripollès on el dibuixant viu des de fa gairebé vint anys. I ho fa a través dels còmics originals on apareixen retratats pobles com Camprodon, espais del Pirineu gironí o fins i tot de l'Empordà.

La directora del centre, Roser Vilardell, subratllava ahir que l'exposició compta amb gran part dels dibuixos originals de les obres que ha creat l'artista Juan López. "És una mostra excepcional", va ressaltar Vilardell. La idea de crear aquesta exhibició va néixer arran de l'últim treball del dibuixant, anomenat Assalto al museo en castellà i Estranys al Museu de Ripoll, en català, que narra la història d'un grup de delinqüents que volen robar en aquest edifici històric de la comarca del Ripollès. L'obra es va publicar el juliol del 2012 en castellà i fa pocs mesos també es va presentar en català, en una traducció impulsada pel consistori de Ripoll.

Vinyeta inèdita

L'autor de Superlópez, Juan López Fernández viu des de fa ?gairebé vint anys a la localitat de Sant Pau de Segúries, motiu pel qual moltes de les seves històries estan inspirades i ubicades en aquest territori muntanyós. Per això, segons la directora del Museu, a les seves vinyetes "s'hi pot reconèixer Montesquiu, Camprodon amb molt de detall, botigues de Ripoll, fins i tot llocs del Pirineu gironí o l'Empordà". A més, s'ha de tenir en compte que Jan és amic íntim del conservador del museu, una figura que també va saltar al paper amb el personatge de Florenci, un "fix" a les històries de López. "Tenint en compte aquesta relació, la nostra idea va ser ampliar una mica la visió i mostrar, a banda de la vinculació de l'autor amb la comarca, les interrelacions existents entre els còmics i la realitat", afegia Vilardell. Per això, a més de mostrar les vinyetes originals d'històries com Cerditos de CamprodonEl periplo búlgaro y el tesoro del Conde Arnau, el Museu ofereix al visitant la possibilitat de convertir-se en dibuixants per un dia. "L'autor ha creat una petita història en tres vinyetes i l'última està en blanc perquè així tothom que vingui pugui omplir-la. Tindrem tants finals com visitants", explicava la responsable de l'espai. A més, la mostra compta amb una sorpresa, justament relacionada amb Estranys al Museu de Ripoll. "L'autor ha fet expressament una vinyeta que és el final absolut de l'obra, un dibuix que només es pot veure si es visita l'exposició i que és totalment inèdit", subratllava Vilardell. La vinyeta mostra com Superlópez aconsegueix la medalla d'honor de Ripoll per haver aconseguit aturar el robatori i salvar el poble.

Visita guiada

La inauguració de la mostra que es va celebrar ahir, va comptar amb la presència de l'autor, Juan López Fernández. D'altra banda, el pròxim 20 de desembre, l'editor i especialista en còmics, Jordi Coll, realitzarà una visita guiada per totes aquelles persones que vulguin conèixer de més a prop totes les característiques de les històries d'en Jan. L'autor, que ha escrit més de 50 obres, va ser reconegut ara fa dos anys amb la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts per part del Ministeri de Cultura de l'Estat. Un reconeixement al qual el dibuixant va renunciar com a acte de protesta per les polítiques culturals implementades pel ministre Wert.