"Ajuntament de Barcelona: Prendre mesures perquè els creuers que arriben al port de Barcelona no contaminin la ciutat. Firma la petició!".

L'última publicació al Facebook diu molt del tarannà i de l'ordre de preocupacions de Rafel Llussà Torra, degà de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona, mort prematurament aquest cap de setmana al seu domicili de Girona, tot apunta que per causes naturals.

Nascut l'any 1957 a Manresa, Rafel Llussà, geògraf expert en temes d'anàlisi geogràfica regional, va assumir el deganat de la Facultat de Lletres de la UdG el mes de març passat, però la mort s'ha interposat en el seu camí sense que hagi tingut temps de desplegar un programa que, segons els seus companys, era molt prometedor.

Llussà va comunicar a finals de la setmana passada que es trobava indisposat per un maldecap, però no va ser fins ahir dimarts, una vegada transcorregut el pont de la Constitució, que els seus companys van començar a sospitar que alguna cosa no anava bé perquè el seu degà no havia comparegut a la feina i no responia al telèfon.

Com que Llussà vivia sol, els companys van donar l'alerta i van acostar-se al seu pis del barri del Güell de Girona, on es va confirmar la pitjor de les sospites.

Després d'inspeccionar la vivenda, els Mossos d'Esquadra van indicar que tot sembla indicar que es tracta d'una mort per causes naturals, si bé les raons definitives les determinarà la preceptiva autòpsia. El seu últim missatge de wattshap porta data de divendres.

Ajuntament de Barcelona

Professor titular de Geografia a l'àrea d'Anàlisi Geogràfica Regional i membre del grup de recerca Anàlisi i Planificació Territorial i Ambiental de la UdG, Llussà es va llicenciar l'any 1981 i va guanyar l'any 1999 va guanyar el doctorat en Geografia per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Posseïa el Màster d'Estudis regionals i Urbans (UAB, 1989) i el Master of Science in Geography a la London School of Economics and Political Science (Londres, 1988).

Després d'uns anys de docència a secundària (1983-89), va treballar a l'Ajuntament de Barcelona com a cap de gabinet del regidor d'Esports i Turisme (1989-93) i com a tècnic del Gabinet Tècnic de Programació (1993-95).

L'any 1995 va entrar com a professor a la UdG, on va desenvolupar la seva docència i recerca, i la va combinar amb càrrecs de gestió com ara els de responsable d'intercanvis Erasmus de l'estudi de Geografia (1998-2006), coordinador dels estudis de Geografia (2004-2009), director del Departament de Geografia (2009 fins 2014) i degà de la Faculat de Lletres (des del març passat).

Va concentrar la seva investigació en l'anàlisi territorial de la Catalunya central, en el canvi econòmic en àrees industrials, en l'evolució de les àrees urbanes i les xarxes de ciutats, en l'organització territorial de l'administració local i els serveis que presten les entitats locals, i en l'anàlisi dels mecanismes del desenvolupament local. El seu interès s'havia orientat actualment en els mecanismes de sostenibilitat de les societats contemporànies i en les propostes de decreixement.