L'agenda cultural de l'any 2015 a Catalunya estarà marcada per la celebració de l'Any Muntaner i l'inici de l'Any Ramon Llull, el relleu en la direcció d'entitats com la Fundació Tàpies i l'OBC, o l'actuació a Barcelona d'artistes de renom internacional, com U2, AC/DC, Kiss, Katy Perry i Robbie Williams. A més, a partir d'ahir va entrar en vigor la reforma de la Llei de la Propietat Intel·lectual, que pretén millorar la protecció dels creadors culturals a internet i la transparència de les entitats gestores de drets d'autor, una normativa que, això no obstant, neix amb nombroses crítiques de l'oposició, d'experts a la xarxa i de la companyia Google.

Aquest any es compleix el 750 aniversari del naixement del cronista Ramon Muntaner, una efemèride que celebrarà especialment la seva població natal, Peralada, mentre al novembre s'iniciaran els actes de l'"Any Llull", que es desenvoluparà plenament el 2016 per divulgar l'obra i vida del pensador i escriptor mallorquí Ramon Llull amb motiu dels 700 anys de la seva mort.

Peralada a l'aparador

Peralada fa temps que es prepara per commemorar l'any Muntaner. A part de totes les activitats que s'estan preparant al voltant de la figuera del cronista català, s'ha senyalitzat una ruta pel nucli antic del poble per tal que el visitant descobreixi l'entorn on fa 750 anys va néixer Ramon Muntaner. En total hi ha dotze tòtems que expliquen la història del poble i marquen el punt on es creu que va néixer Muntaner, la intenció és que el visitant passegi pels mateixos carrers on ho va fer aquest personatge il·lustra de la història catalana. El municipi ha treballat perquè l'any Muntaner recordi la figura del cronista arreu de Catalunya però especialment, en els llocs importants a la vida del personatge. D'aquesta manera es busca crear un triangle Peralada, Eivissa i el País Valencià.

Elss tòtems s'han col·locat gràcies a les ajudes europees del projecte Viure el Poble i que també busquen millorar el claustre de Sant Domènec que s'ha de convertir en l'eix vertebrador de les activitats de l'any Muntaner.

En un altre àmbit, diverses institucions culturals catalanes iniciaran una nova etapa en el present any, entre elles el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), després del recent accés de l'escriptor Vicenç Villatoro a la direcció, i el centre Arts Santa Mònica, el nou director del qual, Jaume Reus, s'incorpora formalment ahir al càrrec.

A més, la Fundació Tàpies donarà a conèixer al febrer els detalls del concurs públic que convocarà per substituir Laurence Rassel al capdavant de la institució a partir de juliol d'aquest any, procés que també està obert per cobrir la plaça de director del Museu de Lleida, que ha deixat Montse Macià després de 15 anys en el càrrec.

De la seva banda, l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), amb seu a l'Auditori, tindrà nou director titular a partir de setembre, a l'assumir la seva titularitat el mestre japonès Kazushi Ono, que substituirà Pablo González, d'Oviedo, després d'una etapa de cinc anys.

Aquest any encara es podrà visitar al Born Centre Cultural l'exposició "El setge del 1714", prorrogada després de l'èxit de visites durant el 2014, en el marc de la celebració del Tricentenari de la caiguda de Barcelona davant les tropes de Felip V.

D'una altra banda, la localitat de Vilafranca del Penedès es converteix des d'ahir en Capital de la Cultura Catalana, amb una programació de més de cent actes de tots els àmbits culturals, però també esportius i d'àmbit més social.

En aquest 2015, la Generalitat presentarà davant el Ministeri de Cultura les candidatures de la catedral de la Seu Vella i el pòrtic romànic de Santa Maria de Ripoll (Ripollès) perquè accepti incloure-les a la llista espanyola de candidatures que optaran a ser declarades Patrimoni de la Humanitat de la Unesco, un pas més per aconseguir aquest reconeixement internacional.

En l'apartat del cinema, el Festival de Sitges tindrà les arts marcials com un dels eixos centrals de la seva programació, mentre la direcció del certamen es replanteja el seu esquema organitzatiu per anar cap a un model semblant al de Toronto (Canadà), amb una única secció competitiva reservada a òperes primes i un premi del públic per a la resta. La Filmoteca de Catalunya recordarà aquest any el centenari del naixement d'Orson Welles amb una àmplia retrospectiva, i també dedicarà cicles a Ingrid Bergman, Frank Sinatra, Abbas Kiarostami o Alain Resnais, així com a directors independents nord-americans.