L'Associació Recull Rural i Artesà de Lloret de Mar (RRALL), treballa des de fa anys per construir un museu i un centre d'interpretació de la pagesia en el Mas d'en Buch, una antiga masia en ruïnes envoltada de bosc. Un projecte que de moment compta amb el suport de l'Associació de Veïns del Rieral i, ara també, amb el del consistori municipal, que ha destinat una partida de 140.000 euros per consolidar l'estructura de la masia. "Lloret de Mar ha estat anys promocionant-se més enllà del turisme de sol, platja i discoteca. A part de la història marinera que sempre s'ha potenciat amb el Museu Obert o el Museu del Mar, crec que el museu seria un complement perfecte per recuperar el passat agrícola i artesà del poble, que va ser clau en la seva promoció i desenvolupament durant molts anys" explica el portaveu de l'Associació, Lluís Ferrés

Per això, durant aquests anys, l'entitat s'ha dedicat a recollir estris i objectes que s'utilitzaven en el cultiu del camp o elements típics de les cases de pagès de fa segles. En total, tenen restaurats, catalogats i inventariats un total de 2.800 eines. "Van des de tirs, arades per cavalls i els carros fins a estris típics dels esclopers, dels barbers de la vila o estris de les cases antigues", detalla Ferrés. La majoria d'ells han estat cedits o donats per veïns o entitats de Lloret de Mar. "Cadascun l'hem catalogat amb la relació de noms que li corresponen, tant el que es donava a tot Catalunya com el nom local amb el qual l'anomenava la gent; per exemple una aixada a Lloret de Mar s'anomenava xapo", assenyala Ferrés. L'associació també disposa d'arxius sonors i documentació gràfica com fotografies del passat de Lloret de Mar.

Rehabilitació de l'espai

Tots aquests objectes es mostrarien en el museu rural que l'entitat voldria ubicar al Mas d'en Buch, al barri del Rieral, i que es tracta de l'última casa antiga que queda dins del nucli urbà del poble. L'espai és de titularitat municipal i disposa d'una masia -en estat ruïnós, datada del segle XIII- una zona d'hortes i un espai de bosc on hi voldrien instal·lar un centre d'interpretació de la pagesia de Lloret de Mar. El mas i la zona boscosa que l'envolta pertanyien a una de les famílies més antigues de la vila, els Guinart, que es dedicaven al conreu de la terra i a l'explotació agrícola i ramadera. Actualment l'espai està obert al públic i els veïns poden passejar pel bosc d'aquest mas que antigament -abans de l'expansió urbanística- es trobava al bell mig d'uns terrenys dedicats al cultiu i les hortes.

No obstant això, durant els anys, l'abandonament i les bretolades han deixat petja en aquest terreny. "El consistori va crear uns senders pel Turó d'en Buch perquè la gent pogués passejar. També es va construir un parc infantil que, amb el temps, ha quedat malmès pels actes vandàlics o les bretolades", assenyala el portaveu. Per això, des de l'entitat i amb el suport de l'Associació de Veïns del Rieral, vam demanar al consistori que reservés aquest espai pel futur museu. Pel que fa a la casa, la masia presenta esquerdes a la façana i falta el sostre en algunes de les habitacions. "Vam decidir actuar conjuntament perquè la zona pogués tenir un altre ús i no es perdés", destaca. Actualment, les entitats estan negociant amb l'Ajuntament de Lloret de Mar per poder tirar endavant el projecte. "El primer que cal fer és poder reservar l'espai, i llavors presentarem un projecte al consistori perquè els tècnics puguin valorar-ho", remarca Ferrés. Tot i això, fa unes setmanes, el ple de l'Ajuntament de Lloret de Mar va aprovar els pressupostos del 2015 on consta una partida de 140.000 euros destinada a adequar i consolidar l'estructura de la masia del Mas d'en Buch. "La voluntat és restaurar-la perquè actualment està en ruïnes", ressalta el portaveu de l'associació, que afegeix que "és una bona notícia i ens fa pensar que el consistori té interès en aquest projecte". Per una altra banda, però, des de l'associació volen tocar de peus a terra. "Hem de tenir en compte que hi ha el handicap dels pressupostos, la crisi i les eleccions que es faran aquest any. Ens agradaria que fos una realitat molt aviat però no podem avançar cap data", admet Ferrés.

Futur centre cultural

Per això, l'entitat no perd el temps i busca sinergies amb altres agrupacions com l'Associació de Comerciants de Lloret de Mar, amb qui ha tirat endavant una iniciativa per omplir aparadors de botigues buides durant aquestes festes de Nadal. Actualment, l'entitat -que està formada per sis integrants- disposa d'un local situat al carrer Rector Coch, on guarden parts dels estris. "Pensem que el projecte pot ser una gran iniciativa per Lloret de Mar, que s'interrelacionaria amb el Museu Obert, el MOLL, i seria un atractiu més com els Jardins de Santa Clotilde o el Cementiri Municipal Modernista", assenyala Ferrés. L'espai també s'utilitzaria com a centre cultural polivalent, acollint exposicions temporals o com indret dedicat a fomentar la recerca i la divulgació dels valors ecològics.