El repte de crear un projecte de final de carrera capaç de plasmar una realitat atractiva, diferent i sobretot, pròxima al territori gironí va portar a sis estudiants de grau en Audiovisuals i Multimèdia de l'Escola Universitària ERAM (centre adscrit a la Universitat de Girona) a poder mostrar com és la vida diària d'una societat rural a través del seu nucli vital: l'escola. Així va néixer Això Nostre, un documental transmèdia que ensenya el dia a dia de l'Escola La Vall, situada al petit poble d'Osor. "Alguns som de la Cellera de Ter i tot i que sabíem que existia l'escola d'Osor, sentíem curiositat per saber com funcionava una escola alternativa, aïllada de la globalització" explicava Ivette Serrallonga, una de les creadores d'aquest projecte, juntament amb Marc Auladell, Helena Corbera, Àngels Teixidor, Laia Font i Albert Sánchez.

Amb aquesta motivació, el documental -que es troba en fase de postproducció- narra el dia a dia d'aquest petit centre escolar a partir dels relats i les vivències dels vint alumnes i quatre professors que en formen part. "El que volíem amb aquest documental era reflexionar sobre l'educació en un entorn rural. Com l'escola fa el poble funcionant com a nucli familiar en el qual tothom coopera i es relaciona i com el poble fa l'escola ?aportant els recursos necessaris per la seva supervivència" remarcava Serrallonga, que afegia que "cal tenir en compte que l'escola és la vida del poble, ja que la mitjana d'edat és cada vegada més elevada".

En aquest sentit, el projecte audiovisual també ha volgut plasmar la quotidianitat dels 380 habitants que formen Osor, situat al centre del parc natural de les Guilleries. Com viuen les famílies dels alumnes de l'escola rural La Vall, les dificultats en què es troben els joves poder seguir lligats al poble o com es mantenen els pocs oficis que encara queden al municipi.

Micromecenatge

Per convertir el projecte en una realitat, els sis joves estudiants de l'ERAM van iniciar una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami, per obtenir el finançament necessari per costejar-se la gasolina -es desplaçaven dues vegades al dia d'Osor a Girona i a la inversa- les dietes, la compra de material tècnic pel projecte i el lloguer del domini del lloc web i a les despeses derivades de la campanya de promoció. El pressupost límit el van fixar en 1.457 euros i a la data límit -el 14 de gener- ja l'havien sobrepassat arribant a recaudar 1.535 euros. "Això Nostre és un projecte creat per transmetre les nostres inquietuds. No en volem treure beneficis econòmics però, som estudiants i disposàvem de pocs recursos econòmics per poder-lo dur a terme" destacaven els membres de l'equip que afegien que si aconseguissin 3.139 euros podrien dur a terme també una exposició itinerant i un llibre sobre les històries i els relats que es mostren en el projecte audiovisual.

El documental, que compta amb música original composta pel grup Campiki-Pugui i amb cançons de l'Orchestra Fireluche, està previst que s'estreni a la pàgina web d'Això Nostre (www.axionostre.com) el mes de juliol de 2015.