L'editor i empresari José Manuel Lara Bosch va morir ahir als 68 anys d'edat a Barcelona en no poder superar la malaltia que patia des de feia uns anys. Lara era president des de l'any 2003 del Grup Planeta i del grup Atresmedia. Nascut el 8 de març del 1946 a Barcelona, Lara Bosch era fill de l'editor José Manuel Lara Hernández, que va fundar el Grup Planeta a la dècada dels 40. Va estudiar Ciències Econòmiques i durant els anys universitaris ja va col·laborar amb departaments d'Editorial Planeta, a la qual es va incorporar definitivament el 1968. Dins Editorial Planeta, va ser director del departament d'exportació i director de Fascículos Planeta.

El 1983 va ser nomenat vicepresident d'Editorial Planeta; dos anys després va ocupar la presidència del consell d'administració de Planeta De Agostini i el 1986 va assumir el càrrec de president de Planeta Internacional, que va desenvolupar fins al 2000. La mort en accident de trànsit del seu germà Fernando, a l'agost del 1995, va portar-lo a assumir més responsabilitats dins del hòlding familiar. Es va iniciar llavors una reestructuració del grup amb la fusió de les seves dues capçaleres (Planeta Holding, que dirigia ell, i Planeta Corporación, que portava el seu germà Fernando) a una única societat limitada: Planeta Corporación.

El 1997, José Manuel Lara Bosch va assumir el càrrec de conseller delegat del Grup Planeta, fins que el 2003 en va assumir la presidència, després de la mort del seu pare. El grup té presència a l'Estat espa?nyol i a diversos països de l'Amèrica Llatina, a més de França. A Espanya, Planeta disposa del Grup 62, a més de 40 editorials; destaquen Booket, Ediciones Destino, Deusto, Paidós, Espasa, Seix Barral i Timun Mas, entre altres. Precisament, el Grup Planeta és l'impulsor del Premi Planeta de novel·la, un dels més importants del sector editorial espanyol.

Lara també ha tingut un paper rellevant al panorama mediàtic. Era president del grup Atresmedia des del 2003, quan es va convertir en accionista de referència del grup multimèdia amb Planeta De Agostini. El grup Atresmedia gestiona actualment Antena 3, de la qual n'era president; La Sexta, cadena que va adquirir l'any 2011, i altres canals com Nova, Neox, GolTV, a més de l'emissora radiofònica Onda Cero. També era el màxim accionista del diari La Razón, i del 2004 al 2009 va acudir al rescat del diari Avui, del qual va ser accionista fins que es va vendre el seu 40%. Segons l'Agència Efe, la tardor passada, després d'integrar Editorial Tusquets a la seva òrbita, Lara Bosch va entrar en l'accionariat d'El Periódico amb una participació d'un 23%.

Fora de l'àmbit editorial, també ha estat vinculat a altres empreses, com la companyia aèria de baix cost Vueling, els consells d'administració de Dogi, Barón de Ley, Banca Catalana, Logista, Mercapital i Telecinco. A més, va presidir entre el 2005 i el 2008 el Cercle d'Economia. També va ser membre de l'Institut d'Empresa Familiar i vicepresident del Banc Sabadell. El 2007, la Generalitat li va donar la Creu de Sant Jordi i el 2009 va rebre la Medalla d'Or al Mèrit a les Belles Arts.

En l'àmbit esportiu, va estar vinculat al Reial Club Deportiu Espanyol, del qual va ser vicepresident des del 1994 fins al 1998, quan va dimitir. Lara Bosch va ser l'accionista majoritari de l'Espanyol fins a ?l'any 2009, quan va vendre el paquet accionarial al cofundador de Condis, Ramon Condal.

Contrari a la independència

Els últims anys, Lara Bosch també va ser una figura del debat sobiranista amb el seu posicionament en contra de la independència de Catalunya. Fins i tot havia advertit que les editorials en castellà del seu grup marxarien de Catalunya en cas d'independència.

Després que es conegués la mort de l'editor, va ser objecte de nombrosos elogis en l'àmbit cultural, econòmic i polític i els Reis van expres?sar el seu condol, enviant un telegrama a la vídua i a la família. Una de les persones que es va manifestar va ser el ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, que va explicar que el seu desig és que "l'extraordinària feina" que ha portat a terme Lara Bosch tingui continuïtat. Per la seva part, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va voler recordar-lo com un "gran editor" i un "empresari incansable", que va abastar "molts àmbits".