Els fills de l´escultor Josep Maria Subirachs no descarten instal·lar fora de Catalunya, en cas que sorgeixi una proposta interessant, el llegat d´unes 400 obres que els va deixar el seu pare i que havien d´exhibir-se en un centre cultural de l´antiga Caixa Penedès, un projecte que va quedar truncat per la crisi.

Judit Subirachs-Burgaya va assenyalar que els tres descendents de l´artista voldrien que el seu llegat continués a Barcelona, però perceben poc interès per acollir un «Espai Subirachs» a la ciutat natal de l´artista, pel que «lògicament, si sorgís una proposta interessant fora de Barcelona o, fins i tot, fora de Catalunya, no la descartarem».

Encara que l´obra de l´artista està molt present en espais públics, amb prou feines està representada als museus catalans, doncs «la generació del meu pare era massa jove per estar en el MNAC, i massa vella per estar en el MACBA», apuntava la seva filla, que indicava que l´ampliació del MNAC pal·liarà en part aquesta absència, però no exclourà la recerca d´un centre específic per mostrar el seu llegat.

Amb la convicció que Subirachs va donar a Catalunya «molt més que no va rebre», els hereus comproven també que la seva obra sembla suscitar més interès fora de la comunitat, i així demà dimarts, dia 3 de febrer, s´inaugura al centre del Carme de Valencia la primera gran retrospectiva dedicada a l´autor després del seu decés l´any passat.

Sota el títol Subirachs. De principi a fi, l´exposició pretén divulgar l´amplitud de la producció artística de l´escultor i pintor barceloní, més enllà de la seva tasca com a autor dels grups escultòrics de la façana de la Passió del temple de la Sagrada Família, per la que ha estat conegut els últims anys.

Per a Judit Subirachs, «es tracta d´una de les retrospectives més completes que s´han fet mai de l´obra de Subirachs», ja que «inclou obres representatives de les etapes més característiques dels 60 anys de la seva trajectòria, des de 1949 fins a 2009». L´exposició està formada per 95 obres, en la seva major part cedides pel mecenes i amic de l´artista Francesc Castellví, i en ella es poden veure des de peces dels seus inicis, encara sota la influència dels seus mestres noucentistes, fins a l´última etapa, caracteritzada per una abstracció metafísica.

Amb el compromís de conservar i divulgar les seves obres, els hereus de Subirachs preparen, amb la col·laboració de l´Institut Ramon Llull, una altra gran exposició retrospectiva a la Xina.