Els gironins Edmon Roch i David Verdaguer van triomfar ahir a la nit a la gala dels premis Gaudí, el primer en rebre el premi al millor disseny de producció per El niño, i el segon en ser guardonat com a millor actor protagonista per 10.000 KM. Precisament El niño i 10.000 KM van ser les grans triomfadores en la cerimònia celebrada ahir al Sant Jordi Club, la primera perquè va rebre set premis i la segona perquè va aconseguir els més importants: pel·lícula en llengua no catalana, director, guió i actor i actriu protagonista. El premi a la millor pel·lícula en llengua catalana va ser per a Rastres de sàndal, de Maria Ripoll, que només va aconseguir aquest guardó

El niño, dirigida per Daniel Monzón i que narra les peripècies d´uns joves que a la zona de l´estret de Gibraltar es dediquen al tripijoc de la droga, era amb 15 nominacions la gran favorita als Gaudí, juntament amb Stella Cadente (sobre el regnat d´Amadeu de Savia a Espanya) de Lluís Minarro, que en tenia 13 i en va aconseguir 2. Entre els premis que va rebre El Niño hi va haver els dels millors intèrprets secundaris masculí i femení, que van ser per a Eduard Fernández i Bárbara Lennie, a més d´altres com el del millor o la millor música. Stella Cadente, per la seva part, va sumar els guardons al millor vestuari i a la millor direcció artística. Però la gran sorpresa de la nit va ser 10.000 KM, de Carlos Marques-Marcet, que tenia vuit nominacions i va aconseguir cinc premis, però els més destacats. El títol de la pel·lícula fa referència a la distància que hi ha entre Los Angeles i Barcelona i retrata la història d´una parella que s´ha de separar durant un any després d´un temps de convivència i les dificultats que tenen per viure la seva relació. La distància serà tota una prova de foc per la parella.

Entre altres guardons, la gala del cinema català també va premiar ahir La grande bellezza, de Paolo Sorrentino, com a millor pel·licula europea; Gabor, dirigida per Sebastián Alfie, com a millor pel·lícula documental; Mortadel·lo i Filemó contra en Jimmy el Catxondo, dirigida per Javier Fesser, com a millor pel·lícula d´animació; i El corredor, de José Luis Montesinos, com a millor curtmetratge. Descalç sobre la terra vermella, sobre la vida de Pere Casaldàliga, va ser distingida com a millor pel·lícula per a la televisió.

Recuperar els espectadors

També es va retre un homenatge al cineasta català Ventura Pons, que va rebre el Gaudí d´Honor de mans de la presidenta de l´Acadèmia Catalana del Cinema, Isona Passola. En el discurs que va pronunciar préviament, Passola es va marcar com a repte per a l´any vinent recuperar els espectadors catalans a les sales i els va demanar que facin confiança al cinema del país perquè no els decebrà. «Tant si ens exigiu qualitat, emoció, reflexió, divertiment ho sabrem fer perquè tenim talent», va assegurar. La presidenta també va tenir paraules d´agraïment per la nova taxa a les operadores d´Internet aprovada pel Govern que permetrà «tornar al punt que estàvem fa quatre anys», amb estàndards «més equilibrats als estàndards europeus». «La conquesta ens tranquil·litza molt», va precisar. Passola també va anunciar una ofensiva per crear un «club de fans dels Gaudí».