Vicenzo Paglia, el postulador de la causa per a la beatificació de l'arquebisbe de San Salvador Oscar Arnulfo Romero, assassinat el 24 de març de 1980, va relatar ahir les dificultats i els "forts prejudicis" que es van presentar durant el procés. El postulador va intervenir en una roda de premsa al Vaticà després que el papa Francesc aprovés dimarts el decret en què es reconeixia el "martiri" de Romero "in odium fidei", és a dir, que va ser assassinat per "odi a la fe" i pel qual no necessitarà un miracle per ser beatificat.

Preguntat pels periodistes, Paglia va explicar que durant anys es van acumular un gran nombre de cartes contra la persona de Romero, les quals van pesar després en el procés i que, "per desgràcia no existia la contrainformació o millor dit la informació veritable" sobre la seva tasca.

Durant els anys en què va exercir el seu ministeri Romero, "arribaven quilos de cartes contra ell. Escrivien que feia política, que era un sequaç de la Teologia de l'Alliberament. Romero deia que (aquesta) era la de Pau VI. L'acusaven de problemes de caràcter o de desequilibris", va dir Paglia.

"Ha estat un procés controvertit. La nostra dificultat ha estat trobar una altra muntanya de testimonis que finalment s'allunyaven aquestes acusacions infundades, de vegades de bona fe però d'altres amb mala consciència", va reconèixer.

Un procés encallat

Romero va morir pel tret d'un sicari membre dels esquadrons de la mort ultradretans, mentre celebrava missa i al març de 1994 es va obrir el seu procés de beatificació i després de concloure la seva fase diocesana, que redacta l'informe sobre la vida, el 1997 va passar a la Congregació per a la Doctrina de la Fe per que donés la seva autorització.

El procés va viure una fase d'estancament i només el 2005 per l'autorització del llavors papa Benet XVI, la Congregació per a la Causa dels Sants va donar el vistiplau perquè continués. "La figura de Romero ha necessitat temps perquè qui no estava a favor o d'acord o tenia forts prejudicis sigués ajudat i entengués que s'havia equivocat. Al final, com podem veure, la veritat ha obtingut la victòria", va destacar Paglia.

Sobre la possible data de la cerimònia de beatificació, que serà al Salvador, Paglia va explicar després als mitjans que és encara aviat, ja que el decret es va signar dimarts, però va assegurar que "serà abans de finals d'any".