La pregunta que el professor Ramon Ripoll va fer als alumnes de Fonaments d'Art del Grau en Arquitectura posava el dit a la nafra en la mesura que els impel·lia a repensar l'urbanisme de la Plaça de la Constitució, un dels espais més cèntrics de Girona i, al mateix temps, un dels més irresolts, segons l'enunciat de la pregunta: "És possible revaloritzar aquest espai urbà híbrid i poc utilitzat pels ciutadans en un espai més integrat culturalment i socialment mitjançant intervencions relativament reduïdes?".

Les respostes, que ja han pres forma de proposta, s'exposaran en forma de maqueta i projecte, durant tot el mes de febrer, a la sala La Talaia de la Casa de Cultura Les Bernardes, on la mostra quedarà inaugurada avui a les 20 hores.

Es tracta d'un projecte dirigit pel professor de la UdG Ramon Ripoll i que compta amb la col·laboració de Pep Admetlla (Escultor) i Eudald Camps (Crític d'Art).

L'exposició és possible gràcies al conveni signat entre el Consell Comarcal del Gironès, gestor de les Bernardes, i l'Escola Politècnica Superior de la UdG, per a la promoció artística i cultural de la comarca del Gironès.

La plaça estava ocupada per les indústries Grober. Aquestes construccions van ser enderrocades entre el 1978 i el 1985. Els arquitectes guanyadors del concurs d'ordenació de la nova plaça van ser Elias Torres i J. Antonio Martínez-Lapeña. Les obres es van realitzar entre els anys 1983 i 1995. El resultat, com és sabut, resolia sobre plans de manera molt racionalista l'espai intervingut però, en canvi, generava una sèrie de problemes sobre el terreny que han perdurat fins a dia d'avui.

El projecte amb els alumnes d'Arquitectura neix amb la voluntat de formar nous professionals de manera més transversal i no tan sols en les especificitats immediates de la seva disciplina.