La Setmana de la Moda de Nova York que avui donarà el tret de sortida, serà la primera després de la mort d'Oscar de la Renta i l'última que tindrà lloc al Lincoln Center, a més d'afrontar un pronòstic meteorològic gèlid i ser un dels esdeveniments més rendibles de tots els que succeeixen a Manhattan al llarg de l'any. En el món de la moda, en sis mesos dóna temps que passin moltes coses. Un dels pocs que, en canvi, va saber aturar el temps i lluitar contra l'efímer amb dissenys atemporals, el gran dissenyador dominicà, que va morir el passat octubre.

Aquesta Setmana de la Moda de Nova York neix, així, òrfena d'una de les seves icones i durarà fins al 19 de febrer. La supervivència de la marca a la mort del seu creador portarà totes les càmeres el dia 17, quan es portarà a terme la primera desfilada amb el nou director creatiu de la marca, Peter Copping, arribat des Nina Ricci.

De la Renta era el degà dels grans noms llatins en aquesta passarel·la, que seguirà comptant amb la veneçolana Carolina Herrera, quinta essència de la sofisticació de llinatge a Nova York, o amb el ritme ascendent cap a la genialitat de Narciso Rodríguez, d'origen cubà.

Ells dignifiquen una passarel·la en moltes ocasions acusada de comercial, cosa que no ha de ser dolent, ja que atreu també a firmes més desenfadades i connectades amb el ciutadà de carrer com les catalanes Custo Barcelona o Desigual. La representació espanyola es completa amb la quasi alta costura de Delpozo, amb Josep Font com a dissenyador, o les propostes sempre delicades de Pedro del Hierro, amb Carmen March en les tasques creatives, a més de la segona ronda del primitiu i genial Echeverría.

La representació llatinoamericana continua tenint presència a la passarel·la novaiorquesa amb noms ja clàssics com Carlos Camps, Rolando Santana o Ángel Sánchez, als quals se sumarà un nou fitxatge a la programació oficial, la xilena Lupe Gajardo.

En aquests últims sis mesos, la comunitat de veïns del Lincoln Center també ha guanyat la batalla a la Setmana de la Moda i ha aconseguit que aquesta temporada tardor / hivern 2015-2016 sigui la darrera que trepitgi amb les seves carpes la plaça veïna a l'òpera metropolitana.

Sense saber encara on s'ubicarà el setembre vinent, el que està clar és que no tornarà a una ubicació que li ha durat tot just quatre anys i que va ser proposada com a alternativa al Bryant Park.