Els ajuntaments de Palafrugell i Torroella de Montgrí, i la Fundació Vila Casas, van presentar ahir un acord amb Bitò Produccions per portar dos espectacles del festival Temporada Alta a les vies empordaneses.

Quan el director del festival, Salvador Sunyer, va fer la valoració de la darrera edició ja va avançar la intenció d'estendre la cita més enllà de Girona. El festival ha comptat amb la complicitat de la Fundació Vila Casas, que patrocinarà els dos espectacles que es podran veure a l'Espai Ter de Torroella i el Teatre Municipal de Palafrugell.

El festival encara no sap què hi programarà, però el director ja ha avançat que seran espectacles de creació contemporània per a un públic ampli. "La intenció és que amb el temps es converteixin en dues subseus amb personalitat pròpia", ha manifestat Sunyer.

En aquest sentit, el director també ha dit que el que neix com una col·laboració tímida amb només dos espectacles espera que vagi a més i que en uns anys ja siguin diverses les creacions que es puguin veure a l'Empordà.

El festival aposta perquè cadascuna de les ciutats s'especialitzi en un tipus concret d'espectacle contemporani. Per tant, no és d'estranyar que Bitò s'hagi entès amb la Fundació Vila Casas, especialitzada en art contemporani i que disposa de dos espais a aquestes poblacions: Can Mario dedicat a l'escultura contemporània a Palafrugell i el Palau Solterra de fotografia contemporània a Torroella de Montgrí.

L'alcalde de Palafrugell va destacar durant l'acte protocol·lari de firma de conveni a la seu de la Fundació Vila Casas a Torroella de Montgrí, el Palau Solterra, la importància de la cultura "no només com a tema social, sinó de progrés econòmic", així com "la col·laboració publicoprivada" de la iniciativa presentada ahir com a "model de futur".

El seu homòleg Jordi Cordon va destacar igualment l'aposta del seu municipi pel sector cultural i va confirmar que, pròximament, s'anunciarà un acord de la promotora del Temporada Alta, Bitó, per potenciar la fira de màgia Fimag.

Sunyer també va dir que estan treballant en convenis similars a aquest per a l'edició 2015 i que intentaran anar allà on se'ls vulgui acollir.

No obstant això, ha remarcat que la intenció és que la columna vertebral de la cita es mantingui a Girona però que, ja que són el Festival de Tardor de Catalunya, es puguin veure espectacles a diversos punts del país.

El projecte compta també amb la implicació dels dos ajuntaments, que cedeixen l'Espai Ter i el Teatre Municipal. Els dos alcaldes han remarcat la importància de poder oferir als seus ciutadans espectacles del nivell com els de Temporada Alta i s'han felicitat per incorporar-se com a seus del festival. També han remarcat la importància de la col·laboració entre el món públic i el privat, com ha passat en aquesta ocasió.

La futura edició torna a presentar-se com un any rodó per al festival. A més de les noves subseus, el festival ha tancat la seva tercera edició a diversos països de l'Amèrica Llatina amb més del 90% d'ocupació i 3.800 espectadors.

El festival va néixer de la iniciativa privada de Bitò Produccions el 1992, sempre amb molta relació amb les institucions públiques.