La multinacional nipona Hitachi i la Universitat de Kyushu desenvoluparan un nova prova de molt baix cost per detectar el càncer en una hora a partir de la reacció que presenta un tipus de cucs en entrar en contacte amb l'orina dels pacients. A partir d'un estudi, les dues entitats han determinat que aquest tipus específic de nematode de reduïda grandària (té una longitud aproximada d'1 mil·límetre) se sent atret per l'olor de l'orina dels pacients que han desenvolupat la malaltia, segons va detallar ahir el diari econòmic Nikkei.

La investigació, que s'ha realitzat amb unes 300 persones, ha llançat resultats precisos en més d'un 90 per cent dels casos. Amb el suport dels investigadors de la universitat nipona, Hitachi espera poder comercialitzar per al 2018 un dispositiu que mesuri la reacció d'un grup d'aquests cucs i serveixi per detectar un càncer en la seva fase inicial.

La màquina examinaria els moviments d'un centenar de nematodes en ser exposats a l'orina d'un pacient emprant les tecnologies de la branca de macrodades d'Hitachi per a l'anàlisi de les imatges. Cada prova portaria només una hora i tindria un cost aproximat d'uns 100 iens (73 cèntims d'euro / 84 centaus de dòlar), que respondria en part al fet que aquest tipus de cuc es troba fàcilment a la terra i a més és fàcil de criar, segons van explicar al rotatiu representants d'Hitachi. El pla de l'empresa, una de les més importants en el sector mèdic al Japó, passa per llançar primer el dispositiu al país asiàtic i més tard en altres mercats.