La llibertat religiosa es vulnera "de forma significativa" a 82 dels 196 països que hi ha al món, segons l'informe de Llibertat Religiosa corresponent al 2014 fet per l'organització religiosa Ayuda a la Iglesia Necesitada. Segons aquest document, els cristians són els més perseguits, tot i que els musulmans també pateixen "un alt grau de persecució i discriminació", tant a mans d'altres musulmans com de governs autoritaris.

L'informe assenyala que, en general, la llibertat religiosa ha experimentat s'ha deteriorat respecte el 2012: dels 196 països analitzats, només sis han millorat i en canvi 55 han empitjorat. En total, hi ha 20 països on la falta de llibertat religiosa es considera alta. D'aquests, catorze pateixen una persecució religiosa lligada a l'Islam més extremista: Afganistan, Aràbia Saudita, Egipte, Iran, Iraq, Líbia, les Maldives, Nigèria, Pakistan, República Centreafricana, Somàlia, Síria, Sudan i Yemen. En els sis restants, la falta de llibertat religiosa està lligada a règims autoritaris: Azberbayan, Xina, Corea del Nord, Eritrea, Birmània i Uzbekistan.

La llibertat religiosa, tanmateix, també s'està reduint als països occidentals. L'informe ho atribueix a dues causes principals: per una banda, cada cop hi ha més estats que aposten pel laicisme i es qüestionen el paper que ha de tenir la religió en la vida pública; i per l'altra, la creixent preocupació social per l'extremisme fa que cada cop la gent vulgui saber menys de determinades religions. Tot i això, el document apunta que els països de l'Europa Occidental, que fins fa poc havien estat homogèniament cristians, cada cop s'assemblen més a les societats multiconfessionals i variades de l'Orient Mitjà. Això, alerten, està generant tensions tant polítiques com socials.

Un altre aspecte que destaca l'informe és que està augmentant el nombre de refugiats per motius religiosos. Per exemple, indiquen, els jueus de l'Europa Occidental pateixen violència i maltractaments de "baixa intensitat", però tot i això aquest tipus de problemes està augmentat i han provocat que hi hagi més emigració cap a Israel. A més, la persecució de minories religioses i el sorgiment d'estats monoconfessionals ha portat a una crisi internacional de refugiats.

Per tal de revertir les "alarmants tendències" que posa de manifest l'informe, Ayuda a la Iglesia Necesitada subratlla que la responsabilitat de lluitar contra la violència i la persecució resideix, "en primer lloc i sobre tot", en les pròpies comunitats religioses. Per això, demana que els diferents líders religiosos proclamin "alt i clar" la seva oposició a la violència per motius religiosos.