El filma Taxi, de l'iranià Jafar Panahi, va guanyar ahir el premi de la Federació Internacional de Crítics de Cinema (FIPRESCI) entre els 19 aspirants de la secció a competició de la Berlinale.

El guardó corresponent a la secció Panorama, la segona del festival, va ser per a Paridan az Ertefa Kam, d'Hamed Rahabi, mentre que el de Forum va ser per a l'italiana Il gest delle mani, de Franceco Clarici.

Els premis FIPRESCi són l'avantsala dels guardons oficials de la Berlinale, que avui lliurarà el jurat encapçalat pel director nord-americà Darren Aronofsky i entre els membres del qual estan la seva col·lega peruana Claudia Llosa, l'actor alemany Daniel Brühl i la francesa Audrey Tautou.

Les travesses difoses aquests dies pels mitjans apunten com a favorits als Óssos del festival 45 Years, del britànic Andreas Haigh i interpretat per Charlotte Rampling. La segueixen El club, del xilè Pablo Larraín, El botó de nacre, del seu compatriota Patricio Guzmán, així com Ixcanul, del guatemalenc Jayro Bustamante, i Eisenstein in Guanajuato, el film rodat a Mèxic per Peter Greenaway.

D'altra banda, Kennet Branagh va presentar ahir una Ventafocs renovada 65 anys després que Walt Disney estrenés la seva. La Berlinale va rebre amb els braços oberts el clàssic conte de fades.

Ventafocs va aconseguir l'Ós d'Or al millor musical en la primera edició del festival de Berlín, el 1951, però en aquesta ocasió la nova producció de Disney, incluïda en la secció oficial, no comparteix pels guardons que es donaran a conèixer avui.