Investigadors del Grup de Nanoelectrònica d'Òxids de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) han aconseguit un rècord històric en mesurar els valors més alts de "piezoresistivitat" mai registrats en cap material electroceràmic sotmetent-lo a gran pressió. L'avanç científic, que publica la revista Nanoescale, ha aconseguit, amb una senzilla tècnica de sotmetre el material a gran pressió, superar fins i tot els registres de materials de referència com els nanofils de silici o el grafè.

La "piezoresistivitat" és un fenomen que consisteix en què certs materials canvien la seva conductivitat elèctrica quan se'ls aplica una pressió que els deforma. La investigació l'ha dut a terme el Grup de Nanoelectrònica d'Òxids, encapçalat pel professor Gustau Catalan, i la doctora Neus Domingo, que han sotmès a una gran pressió un material, l'iridat d'estronci, i ha aconseguit multiplicar per 250 la conductivitat, un fet mai aconseguit.

Segons va informar ahir l'ICN2, aquest avanç obre les portes a usar nous materials semiconductors per a futures aplicacions en sensors, nous tipus de transistors i d'altres dispositius electrònics especialitzats, com sensors de pressió o transistors microelectrònics on el corrent està regulat per pressió en lloc de voltatge.

Als laboratoris de l'ICN2, els investigadors han mesurat una piezoresistivitat enorme en un material ceràmic, l'iridat d'estronci usant un microscopi de força atòmica (AFM), un aparell que utilitza les agulles nanoscòpicament afilades que permeten pressionar el material i a la vegada mesurar la seva conductivitat.

Segons els investigadors, es tracta "d'una manera nova i imaginativa" d'utilitzar aquest equipament, ja que és la primera vegada que la punta del microscopi AFM s'utilitza per mesurar la piezoresistivitat d'un material. La punta de l'AFM és tan petita que una força minúscula resulta en valors de pressió molt elevats.

Menys d'1 mil·ligram de força el pes d'una formiga), aplicada sobre una punta nanoscòpica, es tradueix en pressions de 100 tones (el pes de 20 elefants) per centímetre quadrat. De fet, les pressions són tan altes (fins a 10GPa) que, per evitar que les puntes del microscopi s'aixafin, els científics utilitzen puntes de diamant. Amb aquestes pressions, els investigadors han aconseguit fer que l'iridat d'estronci condueixi 250 vegades més electricitat.