A la primerenca edat de 21 anys ja s'havia iontroduït a l'efervescent nit londinenca. Va aconseguir una de les imatges més buscades dels aleshores emergents The Beatles que va esgotar les edicions de la premsa de l'endemà i això li va marcar el camí a seguir.

Terry O'Neill (Londres, 1938), una llegenda viva de la fotografia de les celebritats, exposa al Museu del Cinema de Girona les imatges dels actors i les actrius més famosos del segle XX.

O'Neill va aconseguir captar com qui no vol la cosa, ja que ell mateix d'alguna manera va esdevenir celebritat a partir del casament amb l'actriu i símbol sexual dels 60 i 70 Faye Dunaway.

L'exposició que ahir va quedar inaugurada a Girona mostra una quarantena d'imatges summament glamuroses però també tenen l'afegit especial de la marca O'Neill: mostren algun aspecte de la intimitat i de la psicologia dels retratats, cosa a la qual no tenien accés la resta de fotògrafs.

Il·lustra bé aquesta característica la fotografia de la seva esposa l'endemà de rebre el premi Oscar a millor actriu per Network. Lluny de la Faye Dunaway exultant de la gala de la nit anterior, se la veu en hores de ressaca, derrotada i voltada de diaris a plena llum del dia en una luxosa terrassa amb esmorzar i piscina.

I qui té per esposa Dunaway té accés als ambients de les celebritats i aconsegueix convertir-se en un més de la família i disparar la seva discreta càmera de 35 mm. mentre les celebritats evolucionen al seus domicilis familiars, en descansos dels rodatges o a les festes i actes culturals.

Així és com Terry O'Neill va aconseguir unes personalíssimes instantànies de Clint Eastwood, Brigitte Bardot, Mia Farrow, Michael Caine, Paul Newman, Robert Redford, Orson Welles, Audrey Hepburn, Raquel Welch, Sean Connery o Frank Sinatra, per citar només alguns dels actors presents fins el promer dia 31 de maig a les sales d'exposicions del Museu del Cinema.

Laura Fernández, de la Fundación Telefónica, que ha produït l'exposició, va participar ahir a l'acte de presentació a Girona, al costat de l'alcalde, Carles Puigdemont, i del director del Museu del Cinema, Jordi Pons.

L'exposició ha estat comissariada per Cristina Carrillo a partir de la col·lecció de fotografies de la Fundación Telefónica, que atresora més de 1.500 obres d'art entre pintura i fotografia.