Dins les moltes tradicions casolanes, especialment el dimarts de Carnaval, es preparen alguns menjars que es reparteixen aquets dia de manera gratuïta a tots els assistents, i molts llocs per festejar més bé la diada i la manduca no hi manca pas una cobla per fer sardanes.

Aquest costum present en molts indrets tindria el seu origen molts anys enrere i seria per donar alguna cosa de menjar als pobres, amb els anys s'ha popularitzat i ha esdevingut obert a tothom.

És la gent de cada poble que dóna els productes per fer la menjada que normalment es cuina a l'aire lliure i es distribueix per a tots els que hi són presents.

Fem un petit resum d'aquest menjars distribuïts a pobles de les nostres comarques, afegint que en altres indrets de Catalunya també es realitza.

Agullana. Festa de "Xuia". Aquest any tindrà lloc el 21 de febrer a les 3 de la tarda, als baixos de l'ajuntament, es reuniran els cuiners "xuiers" , a les 5 a la plaça de Carles Cuberes es distribuirà la "Xuixa", mentre la cobla Vila de la Jonquera interpretarà una ballada de sardanes. Per la confecció de la "Xuia" la gent del poble ha ofert, ous, carn de porc, botifarres oli i vi. Aquesta celebració molt antiga s'havia perdut i es recuperà el 1976.

Albons. Arrossada. Actualment se celebra al camp de futbol, a causa de la gran quantitat de gent que hi acudeix del poble i comarca, abans el seu escenari era la plaça Major. La diada és el dimarts de Carnaval, és a dir que aquest any serà el dia 17. Es calcula que es faran unes 30 peroles d'arròs, que serà menjat per unes tres mil persones.

Armentera. La Sopa. Festa de la Sopa serà el proper diumenge, dia 15, en aquesta localitat empordanesa. Igual que en altres poblacions són llurs vilatans que donen els queviures o en algun cas diners per confeccionar la manduca.

Capmany. Ranxo. El dimarts dia 17, a les 9 del matí es reuneixen els cuiners per començar a preparar el ranxo, aquest serà distribuït a la tarda, a les 5 començaran les sardanes, a mitja part es podrà degustar el ranxo, i seguiran més sardanes amb la cobla Vila de la Jonquera.

Llançà. Ranxo. Diumenge, dia 15, al matí esmorzar popular i a les 2 el "Ranxo popular" que consistirà en estofat, pa i vi, caldrà pagar 1 euro i portar taula i estris de menjar.

Vidreres. Ranxo. Un dels més populars i tradicionals de Catalunya. El Ranxo de Vidreres és àmpliament conegut i celebrat pels seus vilatans i molta gent forastera que fa cap a aquesta població de la Selva i que té lloc el dimarts de Carnaval, enguany, és a dir, el dia 17. La vigília es recorre la població i tothom hi col·labora amb espècies o diners. Dimarts es courà a l'aire lliure en peroles grosses d'aram amb foc de llenya, per a tothom qui s'hi presenti. Es cuinaran una trentena d'olles de 100 litres cadascuna per satisfer la gran demanda d'escudella del dimarts de carnaval. Cal calcular que en mengen unes 3.000 persones. Hi haurà també una cercavila i sardanes a partir de les 11 del matí, amb la cobla La Flama de Farners.

Verges. Sopa. La tradicional sopa de Verges acull a la plaça Major, el dimarts de Carnaval, unes 2.500 persones, cadascuna la veus arribar amb el plat i la cullera. A un extrem la plaça bullen 25 peroles, amb cigrons, patates, mongetes,costella de porc, xai, vedella...

A migdia tothom a menjar, i tot seguit sardanes que seran interpretades per la cobla Baix Empordà.

Afortunadament es van seguint les tradicions, malgrat el canvis de costums i mentalitats. Durant el franquisme foren prohibides les rues de Carnaval i es permetia fer ball en locals tancats i amb disfresses, tot i que no es podia tapar la cara, després, durant la quaresma, furant 40 dies estava prohibit fer ball, les sardanes sí eren autoritzades i el dia de Sant Josep, 19 de març, que es troba en plena Quaresma també es podia fer ball, però la resta de dies res de res.

Àdhuc per a fer aquets àpats calia un permís especial del governador civil i a vegades era prou ?difícil d'aconseguir, però pràcticament sempre es pogueren realitzar.

concurs individual de sardanes revesses

Les sardanes revesses són una especialitat dins la nostra dansa. És sabut que les sardanes a més de trenar curts i llargs tenen uns tiratges que s'ha de saber repartit per ballar-la i acabar-la correctament, normalment amb un tres a l'esquerra si és l'estil empordanès o a la dreta si és selvatà.

En els concursos de colles sardanistes sempre hi ha una d'aquestes sardanes, i cada colla intenta esbrinar el canvi adequat, això requereix bona oïda i molta atenció.

Diumenge a Olot, hi ha un concurs d'aquesta modalitat, però de caire individual, o sigui que d'una manera personal els que hi vulguin participar, anomenats "revessaires" es confrontaran per mirar de trobar els tiratges més adients i concrets.

Aquest concurs, organitzat per l'entitat olotina Flor de fajol, comptarà amb la participació musical de la cobla Ciutat de Girona i es tindrà lloc al Casal Marià de la capital garrotxina a partir de 2/4 de 6 de la tarda, del proper diumenge, dia 15.