Ahir es va presentar la 14a edició del Black Music Festival 2015 que tindrà lloc del 27 de febrer al 21 de Març a Girona, Salt, Bescanó i Fornells de la Selva.

Enguany, tot i que els concerts dins de sala destaquen pels artistes de renom, una de les novetats més importants és que aquesta edició del Black Music continua accentuant la importància dels concerts al carrer.

Amb interès per aproximar la música en directe a la ciutadania, els dies 7 i 8 de març hi haurà un escenari a la plaça de la Independència on es faran un total de 10 concerts gratuïts, la primera actuació del dia anirà dedicada a la família.

Petit Black Music és el nom que agrupa aquestes dues produccions especials que es faran abans del vermut, la primera serà a càrrec de Llibert Fortuny. L'espectacle del saxofonista és un taller participatiu per aproximar els infants al seu món de saxos, ewis i maquetines que modifiquen i amplifiquen el so de l'instrument. L'actuació del diumenge té el nom de Black Music's little travel i és un espectacle creat especialment pel Black Music Festival. Els gironins Blues Brothers Kids han preparat un espectacle que presentarà de manera resumida la història de la música negre i els seus diferents colors.

Justificant el Petit Black Music, Planagumà va dir que era necessari crear aquest espai per les famílies perquè "les persones que als 90 avaven de concert, ara són pares que volen anar de concert amb els fills. Però no volen anar als típics concerts de nens sinó a concerts que agradin a tots dos". A més, Planagumà va destacar que "és difícil trobar espectacles familiars de música negra, per això pràcticament ens els hem d'inventar però anirà a més perquè els pares volen que els seus fills tinguin una cultura musical diversa".

Seguint amb la idea d'aproximar aquest tipus de música als nens i famílies, el festival proposa la programació del Tast d'instruments. El 14 de març a la plaça Salvador Espriu de Girona hi haurà instal·lades unes carpes amb diferents tipus d'instruments musicals i monitors que guiaran en algunes nocions bàsiques per fer que la gent es familiaritzi amb la música en directe.

A més, per incentivar la música a l'aire lliure, proposen la reactivació de la tradició catalana del vermut i per això faran un vermut de swing, un de rythmn'n'blues i un blues, dos a la plaça de la Independència i un a Salt.

Amb la producció pròpia de Soules, el festival vol fer un homenatge al que signifiquen les veus femenines dins la música negra i constatar la qualitat de talent vocal que que existeix als països catalans en l'àmbit de música negra. Soules és un projecte en el qual participa un grup de vuit musics, la Txell Sust, Sandra Fern, Marina Bbface, cantants catalanes professionals especialitzades en música negra, i l'Alba Pèrez, una jove no experimentada.

Aquest any proposen viure el festival d'una altra manera i han organitzat activitats paral·leles molt variades per aconseguir que el públic tingui un punt de vista més partícip. També s'han vinculat amb els festívals Í-taca Cultura i Cruiïlla.

El festival continua apostant per artistes reconeguts mundialment però també en presenta nacionals i internacionals que són més desconeguts. La col·laboració entre el saxofonista Maceo Parker i la Girona Jazz Project Big Bang. Aquesta unió és representativa del nivell que s'està adquirint de música negra a casa nostra.

Altres artistes de renom són el baixista i músic Richard Bona, el cantant de reggae Nereus Joseph, l'americà Eli Paperboy Reed o The Croup que formen part de la nit Í-taca Cultura i aprofiten l'ocasió per reivindicar la baixada de l'IVA venent. Per això el públic recollirà una poma com a entrada. Pel que fa a les bandes de casa, actuaran The Gramophone Allstars, Flamingo Tours o Fundación Tony Manero.

Aquest any, el 70% dels artistes són catalans i hi haurà 40 actuacions, 9 activitats en 21 espais.