La llarga carrera per l'Oscar acaba aquesta matinada amb el que es preveu que serà un atapeït esprint de Birdman i Boyhood per l'estatueta en múltiples categories, incloses millor pel·lícula i director, en una cerimònia que compta amb el nombre més elevat de nominats llatins des del 2007.

El cineasta mexicà Alejandro González Iñárritu (Birdman) aspira a tres premis i a un els seus compatriotes, Emmanuel Lubezki (Birdman, fotografia) i Martín Hernández (Birdman, edició de so). Llatinoamericà és igualment el curtmetratge documental La Parka, de Gabriel Serra, el primer nicaragüenc que opta a un Oscar de l'Acadèmia de Hollywood.

Argentina podria donar la campanada amb Relatos salvajes, una coproducció amb Espanya, en la categoria de millor pel·lícula de parla no anglesa, i els seus nacionals Armando Bo i Nicolás Giacobone tenen la seva sort lligada a la d'Iñárritu en la disputa pel guardó de millor guió original (Birdman).

Cor brasiler té la cinta italofrancesa La sal de la Tierra liderada per Wim Wenders i Juliano Ribeiro Salgado, que retrata l'obra del fotògraf Sebastião Salgado -pare de Juliano Ribeiro- i que va aconseguir fer-se un lloc entre els candidats a millor documental de la 87a edició dels Oscars.

En total, els artistes llatins competeixen per 8 de les 24 estatuetes que es repartiran en el teatre Dolby de Los Angeles en la cerimònia que conduirà l'actor Neil Patrick Harris i que començarà a partir de les 17.30 hora local del ?diu?menge (1.30 GMT del dilluns), després d'una hora i mitja de retransmissió de catifa vermella.

Encara que la incertesa sobre els guanyadors no es dissiparà fins llavors, els acadèmics ja s'han pronunciat. L'organització de l'esdeveniment va tancar el termini de votació dimarts passat perquè la consultora PricewaterhouseCoopers tingués temps de realitzar el recompte i determinar els vencedors. Sense possibilitat de certesa, les hores que queden fins a la gala són un terreny abonat per a l'especulació i els pronòstics. En aquest sentit, els analistes de Hollywood i les cases d'apostes atorguen cert avantatge a Birdman sobre Boyhood (i la resta) en la categoria de millor pel·lícula.

En cas d'imposar-se Birdman com a millor film de l'any, Iñárritu s'enduria una estatueta com a productor. El realitzador és una mica més favorit que Richard Linklater (Boyhood) per recollir el premi de direcció, però sembla que les seves opcions a millor guió original, així com les dels seus coguionistes Bo i Giacobone, són escasses enfront d'El gran hotel Budapest, de Wes Anderson.

Lubezki, que es va fer amb l'Oscar de millor fotografia el 2014 per Gravity, parteix com a favorit a repetir triomf amb Birdman, mentre que sembla que poc pot fer Hernández davant la prevalença d'El francotirador en les categories de so (edició i mescla).

Un triomf de La Parka o de La sal de la Tierra seria una sorpresa majúscula, el seu èxit es paga 25 a 1 i 33 a 1 en les apostes per internet. També ho seria un premi per a Relatos salvajes com a millor pel·lícula de parla no anglesa, una categoria que apunta cap a una victòria incontestable de la polonesa Ida.

Les coses estan molt més clares en les categories d'interpretació on s'espera el triomf d'Eddie Redmayne (La teoría del todo) i Julianne Moore (Siempre Alice) com a millor actor i millor actriu, respectivament, i J.K. Simmons (Whiplash) i Patricia Arquette (Boyhood) com a secundaris.