El film Birdman, del cineasta mexicà Alejandro González Iñárritu, va ser el gran triomfador diumenge a la matinada (hora local) de la trentena edició dels premis Spirit del cinema independent, després d'apoderar-se de tres guardons en una cerimònia en què va superar el seu principal rival en els Oscar, Boyhood.

Birdman, cinta en la qual un veterà actor que amb els anys ha anat a menys tracta de ressuscitar la seva carrera amb un espectacle a Broadway, es va imposar com a millor pel·lícula i el seu protagonista, Michael Keaton, va rebre l'estàtua alada a millor actor, mentre que el mexicà Emmanuel Lubezki va ser reconegut com a millor director de fotografia."Ets com un gra al cul, però ets un dels millors directors amb els quals he treballat", li va dir el sempre discret chivo Lubezki a Iñárritu en recollir el premi. Un Iñárritu que es va quedar, però, sense el títol de millor director que va anar a parar a Richard Linklater (Boyhood), qui no va acudir als Spirits. Iñárritu, que no va perdre el somriure durant l'esdeveniment, es va emocionar en pujar a buscar el guardó de millor pel·lícula, que va dedicar a la seva família, i es va desfer en elogis al seu equip i als distribuïdors de Birdman per fer possible l'èxit del film.

Posteriorment, en roda de premsa, Iñárritu va assegurar no trobar paraules en anglès per descriure la seva satisfacció amb el treball dels actors, cosa que en espanyol va resumir amb un "estáis cabrones". "Aquesta pel·lícula és com haver estat disparat per un canó i estem encara volant i encara estic en estat de sorpresa de com la pel·lícula ha connectat", va comentar el cineasta hores abans a la catifa vermella.

Encara que els Spirits no solen ser un termòmetre del que succeirà en els premis de l'Acadèmia de Hollywood, en aquesta ocasió molts dels guanyadors són apostes segures per als Oscar.

Altres premiats

Les actrius Julianne Moore (Still Alice) i Patricia Arquette (Boyhood) i l'actor JK Simmons (Whiplash) es van emportar els premis de millor actriu, millor secundària i millor actor de repartiment, respectivament. D'altra banda, la cinta polonesa Ida va rebre el premi de millor pel·lícula internacional. Els Spirits també van recompensar amb un doble triomf Boyhood (director, actriu secundària), així com Nightcrawler (millor guió i millor òpera prima) i Whiplash (millor actor secundari i millor edició). La llista de vencedors va incloure Dear White People (millor primer guió), Land Ho! (premi John Cassavetes a millor pel·lícula de pressupost inferior a 500.000 dòlars), Inherent Vice (premi Robert Altman), Foxcatcher (premi especial) i Citizenfour, que es va imposar com a millor documental. Citizenfour es va emportar el guardó al qual també aspirava la producció italofrancesa La sal de la terra sobre l'obra del fotògraf Sebastiao Salgado.

Gala a primera línia de platja

La gala dels Spirits, organitzada per l'entitat sense ànim de lucre Film Independent, va tenir com a mestres de cerimònia Fred Armisen i Kristen Bell i va comptar entre els seus presentadors amb el mexicà Diego Luna i actrius com Cate Blanchett, Emma Stone, Scarlett Johanson i Jessica Chastain, que va causar furor a la seva arribada a l'esdeveniment. La cerimònia, que té un aire informal, es realitza cada any en unes grans veles que s'instal·len en un aparcament a primera línia de platja a Santa Monica, al comtat de Los Angeles, fins on s'acosten molts fans per veure de prop les estrelles del cinema.

En els Spirits es va veure igualment l'actriu espanyola Blanca Suárez, que està previst que aquest any estreni la seva primera pel·lícula rodada als EUA, My Bakery in Brooklyn, del director espanyol Gustavo Ron.