Gairebé un centenar de científics de tot Europa es reuneix des d'ahir i fins divendres a la Universitat de València per treballar en la creació del major telescopi submarí del món, el KM3NeT, un experiment que vol estudiar l'univers mitjançant els neutrins. L'Institut de Física Corpuscular (IFIC) lidera la participació espanyola en aquest projecte integrat per universitats i centres de recerca d'Europa i l'objectiu fonamental és conèixer l'origen dels raigs còsmics i la composició de la matèria fosca.

Segons va explicar en declaracions a Efe Juan de Dios Zornoza, investigador de l'IFIC i organitzador de la trobada, la rellevància d'aquest experiment és màxima ja que permetrà conèixer de què està feta la matèria fosca "que és dominant en l'univers, però no sabem de què està composta".

El KM3Net és un experiment de física fonamental que no té "una aplicació física immediata", va reconèixer Zornoza, sinó que respon a la "curiositat científica de saber com funciona l'univers" però que permetrà desenvolupar tecnologies que podrien tenir aplicacions en l'àmbit de la biologia marina. Un dels avantatges dels telescopis de neutrins, va explicar Juan Zúñiga, un altre dels organitzadors de la trobada i investigador de l'IFIC, és que es poden començar a utilitzar ia recollir resultats segons es van instal·lant les línies, sense esperar a tenir el projecte acabat.

El nou KM3Net tindrà tres mòduls diferents que estarà instal·lats a la costa de Marsella, a la de Sicília i a la costa grega.