Científics de l'Institut d'Investigació Biomèdica (IRB) de Barcelona han aconseguit classificar i predir si els diversos tipus de tumors de còlon es reproduiran en altres parts del cos una vegada extirpats analitzant només les cèl·lules de l'entorn del tumor.

En una investigació que publicava ahir la revista Nature Genétics, els científics de l'IRB anuncien que estan desenvolupant un test que permet identificar els pacients amb risc de recaure en la malaltia una vegada extirpat el càncer, mesurant entre quatre i sis gens de l'entorn tumoral. També proposen assajar amb pacients un determinat fàrmac que, en ratolins, frena la capacitat dels tumors de còlon de fer metàstasi i que ha estat provat amb èxit en laboratori amb una nova tecnologia que permet cultivar minicàncers de còlon, també denominats organoides, derivats de pacients.

Al voltant del 40-50% dels pacients amb un tumor en el còlon recau en la malaltia en forma de metàstasi, amb tumors que es reprodueixen al fetge o pulmó principalment. En els últims tres anys, els científics han proposat diverses classificacions moleculars útils per ordenar els tipus de tumors de còlon en funció del mal o bon pronòstic que tenen.

Ara, científics liderats per l'investigador ICREA Eduard Batlle en l'Institut de Recerca Biomèdica han revelat per què funcionen aquestes classificacions i han descobert que es poden simplificar i millorar mirant únicament els gens que s'expressen fora de les cèl·lules tumorals, en els gens que expressen cèl·lules de l'entorn del tumor, cosa que es denomina estroma. "Hem revaluat les classificacions sota el nostre prisma i confirmem que el càncer de còlon reapareix en forma de metàstasi en aquells pacients en que les cèl·lules tumorals són capaços de pervertir l'entorn del tumor", va explicar Batlle.

El perfil de mil pacients

Per arribar a la conclusió, l'IRB ha examinat el perfil genètic d'un miler de tumors de pacients procedents de tot el món. "La conclusió és contundent. La clau de les classificacions jau en si l'estroma del tumor està alterat o no i és aquesta propietat la que confereix als tumors de còlon malignitat. Els pacients amb l'estroma inalterat queden lliures de la malaltia, essencialment, després d'extirpar el tumor", va sentenciar Batlle.

Segons el científic, aquesta nova manera d'observar els tumors de còlon tindrà d'hora una traducció útil per als metges perquè els l'IRB està molt a prop d'aconseguir un test de diagnòstic, denominat "Colostage", per identificar els pacients que tenen més altes probabilitats de recaure i fer metàstasi.

"Fixant-nos en la genètica de l'entorn del tumor identifiquem la majoria dels pacients que recauran en la malaltia. El nostre test és per a aquests pacients ja que seria només a ells a qui beneficiaria l'ús de radioteràpia o quimioteràpia. Això permetria discernir a quins pacients ha de tractar-se i fer seguiment", ha afirmat l'investigador.