Birdman, del mexicà Alejandro González Iñárritu, es va endur l'Óscar a la millor pel·lícula en la 87 edició dels premis de l'Acadèmia d'Hollywood i va aconseguir quatre estatuetes en total, el mateix nombre que El gran hotel Budapest.

"Vull dedicar aquest premi als meus compatriotes mexicans; els quals viuen a Mèxic, perquè puguem construir un govern que estigui a l'altura", va indicar el cineasta de Ciutat de Mèxic sobre l'escenari del Teatre Dolby.

"I també als qui vénen aquí (als EUA), tant de bo siguin tractats amb la mateixa dignitat i respecte que aquells que van construir aquesta increïble nació d'immigrants", va afegir un reivindicatiu realitzador de 51 anys.

Sean Penn va ser l'encarregat de lliurar el guardó a Iñárritu amb un exabrupte: "Qui li va donar a aquest cabró la targeta de residència (green card)?".

Birdman es va imposar en les categories de millor pel·lícula, director, guió original (que Iñárritu va compartir amb els argentins Nicolás Giacobone i Armando Bo i amb el nord-americà Alexander Dinelaris, Jr) i fotografia (per a Emmanuel Lubezki).

Per la seva banda, El gran hotel Budapest es va endur els guardons de millor disseny de vestuari, millor maquillatge, millor banda sonora original i millor disseny de producció.

Boyhood va tornar cap a casa amb només un Oscar dels nou als quals aspirava, el de millor actriu secundària (Patricia Arquette), un triomf més que previsible com l'era el de Julianne Moore com a millor actriu per Still Alice i, encara que una mica menys, el d'Eddie Redmayne per The Theory of Everything (La teoria del todo).

Citizenfour, sobre Edward Snowden, va guanyar en la categoria de millor documental a La sal de la terra, una producció europea sobre l'obra del fotògraf Sebastiao Salgado.

Uns Oscars que no passaran precisament al record per la brillantor de l'humor de Neil Patrick Harris, el presentador de la gala, però que van trobar en els mateixos guanyadors paraules de reivindicació social que van posar emoció a la cerimònia.

González Iñárritu va recordar els seus compatriotes mexicans i Patricia Arquette va oferir un discurs per a la igualtat de drets per a la dona: "A totes les dones que han donat a llum, paguen els seus impostos" (...) "és el moment de tenir el mateix salari (que els homes)".

El clímax va arribar amb l'Oscar de Graham Moore, reconegut homosexual, pel guió adaptat de The Imitation Game. "Vaig tractar de suïcidar-me amb 16 anys i ara estic aquí", va dir a mig plor.