El síndic de greuges, Rafael Ribó, va explicar ahir a la comissió del síndic del Parlament que tan sols el 0,5 % de les queixes que rep la seva institució són sobre assumptes lingüístics i que totes elles se solucionen. Ribó va assenyalar que el volum de ciutadania que es troba amb problemes relatius a la llengua representa "un percentatge molt petit".

En el transcurs de la comissió es va abordar el sistema d'immersió lingüística i Ribó va recordar que va ser aprovat amb un ampli suport al Parlament el 1983. El Síndic va demanar que "en els pròxims debats electorals es parli seriosament sobre el tema lingüístic" i va considerar que encara cal recórrer "molt camí perquè el català tingui ple reconeixement en l'àmbit europeu", per la qual cosa va demanar "mantenir al màxim el tresor que tenim i millorar-lo".

Finalment, el defensor del poble va insistir que cal potenciar la presència del català en les sales de cinema i a la televisió, especialment amb la posada en marxa de la TDT (Televisió Digital Terrestre).

Carmen de Rivera (Ciutadans) va dir que hi ha més fracàs escolar entris els alumnes castellanoparlants, fet que el síndic va rebutjar.