L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha detectat en una vintena de marques de preparats de carn picada de boví un alt nivell d'additius i altres espècies de carns, com porc i au, o amb baixa qualitat i higiene deficient. Es tracta de preparats de carn picada adquirits en diversos supermercats i hipermercats, que han estat estudiats en una anàlisi comparativa en un laboratori, per encàrrec de l'organització de consumidors.

En l'estudi s'ha analitzat la qualitat de la carn, el seu contingut en greix, aigua o col·lagen, la presència de patògens o bacteris que assenyalen una higiene deficient, i si hi ha altres tipus de carns (cavall, au o porc) a nivells superiors als permesos per la llei.

En concret, l'anàlisi es refereix a dos productes diferents. D'una banda carn picada de boví, i d'altra banda preparats de carn picada coneguts també com "burger meat". La diferència entre tots dos és que en la carn picada no es poden afegir altres ingredients (com hortalisses, cereals i aglutinants) i en la segona categoria sí que és possible, cosa que fa que la seva categoria comercial sigui inferior i en teoria el seu preu.

S'han analitzat tres marques de carn picada i dinou de preparats de carn picada o "burger meat" ja que la gran majoria de l'oferta disponible en supermercats correspon als preparats de carn picada. De l'estudi es desprèn, segons l'organització, que en algunes mostres "hi ha moltes deficiències" en la composició del producte i que la pràctica totalitat dels preparats incorporen sulfits, al·lèrgens que en algunes persones pot produir reaccions adverses si no es respecta la quantitat màxima recomanada.

L'aspecte pot enganyar

L'OCU ha constatat que s'afegeixen additius i colorants "en excés", que aconsegueixen millorar l'aspecte del producte fins i tot quan està molt propera la data de caducitat o quan es troba ja en males condicions. A més, segons els resultats de l'anàlisi posa de manifest que el percentatge de greix és "molt elevat" ja que arriba en algun cas a superar el 22%. Només cinc dels paquets analitzats obté una bona o molt bona nota.

També s'ha estudiat la presència de col·lagen, que indica que s'han utilitzat talls de "baixa qualitat comercial" amb abundància de tendons. Tot i que en els preparats no hi ha un límit legal, aquest percentatge arriba en algun cas al 32%.

L'organització alerta que tot i la baixa qualitat, el preu d'alguns productes és "molt elevat" i que en alguns casos hi ha preparats "burger meat" més cars que la pròpia carn picada.

En l'estudi s'ha analitzat també la presència d'altres espècies i només en set de les mostres no s'han detectat traces d'altres espècies, com au i porc. En tretze casos s'han detectat traces, o un percentatge inferior a l'u per cent, però tot i això, en dos casos se supera aquest límit legal.