26 de febrer de 2015
26.02.2015

Identifiquen un forat negre gegant

Científics han detectat un quàsar que conté una anomalia supermassiva en el seu interior d'una època molt remota

27.02.2015 | 07:26
Identifiquen un forat negre gegant

Un grup de científics ha descobert un forat negre amb una massa aproximadament 12.000 milions de vegades més gran que la del Sol, segons va publicar ahir la revista britànica Nature.

L'equip ha detectat un quàsar que conté un forat negre supermassiu en el seu interior i que pertany a una època en què l'univers tenia menys de mil milions d'anys. Aquest descobriment podria qüestionar en profunditat determinades teories sobre la formació i creixement dels forats negres i les galàxies.

El forat negre de gran massa està localitzat en el cor d'un quàsar ultraluminoso, un cos celeste de petit diàmetre i gran lluminositat que emet grans quantitats de radiació. Després d'analitzar el descobriment, el grup d'astrònoms considera que el forat negre es va originar al voltant de 900 milions d'anys després del Big Bang, una cosa que han considerat "particularment sorprenent".

El descobriment i l'estudi posterior va ser dut a terme per un equip d'astrònoms de la Universitat de Pequín i coordinat per Xue-Bing Wu, professor del departament d'astronomia d'aquesta universitat. L'equip va realitzar un seguiment del quàsar utilitzant dades de projectes d'inspecció i estudi com el SDSS (Exploració Digital de l'Espai Sloan) i el 2MASS (Reconeixement en dos micròmetres del cel complet).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema