El matrimoni format pel periodista i escriptor Narcís-Jordi Aragó i la pintora Mercè Huerta van signar ahir un conveni de donació i cessió dels drets del seu fons documental i artístic a l'Ajuntament de Girona.

Això significa que, a partir d'ara, el consistori serà l'encarregat de custodiar, preservar i fer divulgació a través de l'Arxiu Municipal d'un fons documental que, de moment, es conservarà encara en bona part casa dels donats, que fan la cessió en usdefruit, perquè es tracta d'una materials que encara necessiten en el seu quefer quotidià.

Entre el material que es donarà, hi ha l'obra literària i periodística de Narcís-Jordi Aragó, que inclou manuscrits, mecanoscrits i primeres versions de llibres com Girona grisa i negra (1972); articles i cròniques a diferents mitjans com El Punt, PresènciaTop Girona, o conferències, intervencions orals i escrites o cursos impartits.

El fons de Narcís-Jordi Aragó inclou també el seu epistolari, amb cartes de més de 1.000 personalitats diverses o la correspondència creuada amb Enric Marquès; documents de treball; dossiers documentals, formats entre d'altres per textos de Carles Rahola procedents de l'arxiu familiar o textos inèdits de Maria Castanyer; i 500 diapositives en color sobre Girona fetes entre 1950 i 1990. El periodista donarà, a més, la seva biblioteca i hemeroteca.

Pel que fa a Mercè Huerta, la pintora donarà 15 olis sobre tela, 15 acrílics sobre paper, dibuixos i peces fetes amb tècniques diverses i documentació de la seva època com a docent. Una part del fons es dona en el mateix moment de signatura del conveni i la resta dels documents es lliuraran més endavant. Aragó va explicar que hi ha una part del material que encara el vol conservar per si li cal per algun treball o investigació.

L'alcalde, Carles Puigdemont va destacar que en el cas de la donació de Huerta serà molt útil ja que des de l'Ajuntament estan intentant definir el relat de la història de l'art contemporani de la ciutat i els seus treballs seran una valuosa aportació.

"Ens és molt útil per oferir una triple mirada: des de l'aportació artística, la docència i la mirada d'una dona en temps més difícils pel que fa a la creació i l'ensenyament per a les dones", va manifestar l'alcalde.

A més, Puigdemont va destacar que, pel que fa a la part cedida per Narcís-Jordi Aragó, aquesta és una aportació "imprescindible per al relat de la història de la Girona contemporània i també de les comarques gironines", molt especialment per a la història del periodisme gironí".

Per la seva banda, Aragó va assenyalar que es tracta d'una col·lecció formada per petites peces d'arxiu que ha anat recopilant al llarg de la seva vida.

"Són petites peces de museu i vam pensar que la ciutat s'havia d'enriquir amb aquest material modest i discret que és part de la història del periodisme gironí", va valorar l'escriptor i periodista, que és nebot de l'arquitecte Rafael Masó, i que fa uns anys va cedir a canvi d'una pensió vitalícia la casa familiar del carrer Ballesteries, obra de l'arquitecte, avui musealitzada i oberta al públic.

Reivindicació de l'artista

Huerta va reivindicar el paper de les dones que, a més d'assumir les taques domèstiques, han aconseguit tirar endavant una carrera artística i, a més, en el cas d'ella, una tasca pedagògica com a professora de l'Escola Municipal d'Art (EMA) de Girona. Huerta és un dels autors que ha tractat les façanes de l'Onyar, entre altres temes.