26 de febrer de 2015
26.02.2015

La UB participarà en la nova fase del gran col·lisionador d'hadrons

L'accelerador de partícules més gran del món tornarà a funcionar aquest any amb un augment de potència

26.02.2015 | 07:39

Científics de la Universitat de Barcelona (UB) participaran en la nova etapa del gran col·lisionador d'hadrons (LHC) de l'Organització Europea per a la Investigació Nuclear (CERN). Després de dos anys de parada, l'accelerador de partícules més gran del món, ubicat a Ginebra (Suïssa), es tornarà a posar en marxa durant la primera meitat del 2015 i la seva energia de col·lisió serà de 13 teraelectró-volts (TeV), en comptes dels 8 TeV que va assolir en el seu funcionament inicial.
En aquesta fase, el Grup d'Investigació de Física Experimental de Partícules de l'Institut de Ciències del Cosmos de la UB (ICCUB) seguirà participant en l'experiment LHCb, especialitzat en l'anàlisi dels anomenats quarks b, constituents fonamentals de la matèria.
El director del ICCUB, Lluis Garrido, va explicar ahir que "la LCHb podrà recollir dades de les col·lisions protó-protó d'alta energia, cosa que permetrà multiplicar per quatre el nombre de partícules que contenen quarks b". "El que ens permetrà el LHC en aquesta nova fase és obtenir una perspectiva nova de l'asimetria entre matèria i antimatèria", va avançar Garrido.
Actualment, els investigadors del ICCUB estan contribuint en programes que tenen per objectiu el disseny i la producció de millores de l'experiment LHCb, centrades principalment en l'electrònica del calorímetre i del detector de traces, així com en l'anàlisi de processos radiatius sensibles a una nova física.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema