Una de freda i una de calenta. Els sectors més compromesos socialment van aconseguir un alt seguiment de la vaga universitària convocada contra l'anomenat "decret del 3+2" i la privatització de la universitat, mentre que la participació a la manifestació pel centre de Girona va ser baixa i escassament va superar les tres-centes persones.

A les facultats de Turisme, de Lletres i d'Educació, al campus del Barri Vell, les portes estaven barrades des de primera hora del matí i hi havia piquets informatius, de manera que es va suspendre tota l'activitat docent. Al Campus del Centre, la Facultat d'Infermeria va ser l'única que va fer totes les activitats amb normalitat, mentre que la Facultat de Medicina va aturar un 80% de les classes, segons informacions facilitatdes per la mateixa UdG.

Al Campus de Montilivi va ser desigual el seguiment d'aquesta protesta, convocada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), també als instituts de secundària. A la Facultat de Ciències només un 9% dels estudiats va donar suport a la vaga. A l'Escola Politècnica Superior, un 50% dels estudiants no van anar a classe, tot i que el 70 % de l'activitat docent es va desenvolupatr amb normalitat. A Dret va fer vaga un 21% dels estudiants i es van suspendre un 80% de les classes. A Ciències Econòmiques i Empresarials, el 98% dels estudiants va fer vaga i un 80% de l'activitat va quedar suspesa.

La considerable aturada de classes, que va afectar milers i milers d'alumnes, no es va veure reflectida amb una desbordant participació a la manifestació.

Poc més de 300 persones, entre elles alguns estudiants de secundària, van recórrer els carrers cridant proclames com "no, no, no; no al 3+2!", "Universitat: pública i de qualitat!". Però també s'hi van barrejar lemes polítics no específicament acadèmics -"visca, visca, visca; visca terra lliure!"- i altres missatges que expressen un punt de vista ideològic com a mínim alternatiu al capitalisme: "fora empreses de la universitat!".

La corrua de manifestants va baixar pels carrers estrets des del Barri Vell fins a la plaça de la Independència, per seguir per la Gran Via de Jaume I, on van deixar alguns records en forma de pintades i cartells enganxats a les façanes de bancs com el Santander, fins acabar davant la seu de la Generalitat, on la manifestació va quedar desconvocada.

Les mobilitzacions contra la reestructuració dels graus, que a la pràctica suposarà rebaixar un any aquest estudis (de quatre a tres) i incrementar els màsters (d'un a dos), van arrencar del campus del Barri Vell, on un grup d'alumnes ja havia passat la nit en una tancada a la Faculutat d'Educació.

El suport del rector

La protesta dels estudiants va rebre el suport del rector, Sergi Bonet, i de tots els membres del Consell de Govern. De fet, el mateix Bonet es va sumar a la concentració a la plaça de Sant Domènec.

"Dono suport sense fissures a una reivindicació en contra el despropòsit d'un decret que no garanteix, de cap manera, ni la qualitat dels estudis ni la igualtat d'oportunitats pel que fa a preus ni tampoc el finançament de la universitat", va dir Bonet.

"No s'ha fet una reflexió acadèmica sobre la modificació de l'organització de 4+1 a 3+2, aquest és l'element substancial, però després s'ha d'obrir també una reflexió sobre les taxes i els preus dels estudis universitaris, i sobretot d'un altre tema com és el finançament de la universitat", va afegir el rector.

"Jo crec que són tres causes prou potents com perquè una iniciativa que parteix dels estudiants reuneixi tota la comunitat universitària", va dir, i va reconèixer que, per aquest motiu, va proposar a tot el Consell de Govern -reunit coincidentment ahir al matí per aprovar el pressupost del 2015-, l'adhesió a títol individual a les mobilitzacions que es deixaven sentir des del carrer.

El Consell d'Estudiants de la UdG també es va adherir a les protestes i va fer una crida perquè totes les facultats s'hi sumessin.

"Entenem que, per principis i per coherència, ens hem de sumar a la protesta convocada arreu", va dir el representant del Consell d'Estudiants, Ferran Coll, en referència a una jornada de vaga amb repercussió a tot l'Estat espanyol. "Si la reforma tira endavant, el finançament de les universitats quedarà qüestionat i els graus seran molt més genèrics; deixaran de tenir els temaris d'ara i, per tant, haurem de fer més carrera i acabar pagant més", hi va afegir.

El Grup Antirepressiu

Minuts abans de posar en marxa la manifestació, l'anomenat Grup Antirepressiu de Girona va llegir al campus del Barri Vell, davant un parell de centenars de persones concentrades, un manifest per demanar la "desimputació" de la dotzena de persones que encara tenen causes pendent amb la justícia arran dels fets del 16 de desembre del 2011, quan els Mossos d'Esquadra van dur a terme una càrrega a l'interior de la Facultat de Lletres durant els actes de commemoració del vintè aniversari de la UdG, presidits pel president de la Generalitat, Artur Mas.

"Hi ha estudiants pendents de judici", van dir els estudiants, i va denunciar una "autèntica cacera de bruixes" iniciada segons ells pels Mossos d'Esquadra els dies posteriors als fets, que va comportar l'encausament de fins a 9 persones més".

"Exigim el desencausament de les 12 persones encausades i el posicionament públic de l'equip de govern", van dir, megàfon en mà, els estudiants, i van recordar que els fets es van produir durant l'anterior mandat de la rectora Anna Maria Geli, que "es va limitar a justificar l'actuació policial". "Prou ciutats mortes", van concloure.