28 de febrer de 2015
28.02.2015

Una mostra exhibeix les drassanes de guerra al Sant Feliu del segle XVIII

En els anys d'esplendor, la vila va construir els vaixells de guerra més grans de l'Armada Espanyola

28.02.2015 | 07:23
El comissari de la mostra, Antoni de Pàdua Homs, davant d´una de les reconstruccions.

Una mostra que s'inaugurarà avui al Monestir de Sant Feliu de Guíxols, presentada ahir pel seu comissari, Antoni de Pàdua, rememora les drassanes de vaixells de guerra que va albergar al segle XVIII la vila marinera.
L'exposició repassa també la manera de viure de la població en aquella època, que va assolir unes dimensions de ciutat de mida mitjana al Mediterrani, que equivaldria en l'actualitat a una d'uns 250.000 habitants.
La fabricació i venda d'aiguardent, la confecció de xarxes, les drassanes de velers i barques o la fabricació de taps de suro eren alguns dels negocis sobre els quals girava l'activitat comercial de Sant Feliu de Guíxols.
L'arribada de la Fàbrica Reial de Navilis de la mà del marquès de Bergeick, Antonio Gaztañeta, i del cardenal Alberoni durant el regnat de Felip V marca el punt d'inflexió.
Aquestes drassanes reials van construir tres navilis com són el Real San Felipe, que comptava amb 80 canons, el San Bartolomé o Cambí, de 66, i el La nostra Senyora de Montserrat, àlies El Català, de 70.
Aquestes són les tres naus de ?guer?ra més grans que es van posar en marxa a principi del segle XVIII a la península Ibèrica i formaven part de l'Armada Espanyola.
La vida a bord d'aquests vaixells es reprodueix també a la mostra, que compta amb maquetes de gran volum del Museu Naval de Madrid o del Marítim de Barcelona, així com amb un canó naval que disparava bales de quinze quilos i que arriba de Cartagena.
Exvots i documents són d'altres de les peces que conformen l'exposició, que inclou també reproduccions de pintures que formen part del Museu Marítim de Greenwich i una recreació en tres dimensions d'una construcció d'un d'aquests grans navilis de guerra facilitada per la Universitat de Birmingham.
A més de la participació de museus i arxius, col·leccions particulars han cedit també material a la mostra, que invita al final del recorregut a provar una de les galetes que alimentaven els mariners embarcats en aquests navilis, confeccionades amb farina integral sense gairebé llevat, molt pastades i cuites dues vegades.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema