La cineasta Isona Passola, presidenta de l'Acadèmia de Cinema Català, va revelar ahir que a la primavera té previst estrenar un documental protagonitzat per Rosa Novell, que va morir divendres als 61 anys, que aborda el tema de la mort.

En declaracions a Rac-1, Passola, amiga de Novell, va precisar que la pel·lícula, feta en col·laboració amb d'altres dels seus amics, com Agustí Villaronga i Josep Maria Civit, es va gravar quan l'actriu "ja estava cega".

El tanatori de Sant Gervasi de Barcelona alberga des de la tarda d'ahir la capella ardent de l'actriu i directora de teatre Rosa Novell, morta després d'una llarga lluita contra un càncer. El funeral se celebrarà avui al mateix recinte.

I és que l'actriu va lluitar contra un càncer de pulmó que li va causar inicialment la pèrdua de la visió, circumstància que no li va impedir pujar a l'escenari al novembre del 2014 per interpretar el seu últim paper: una majordoma cega en l'obra L'última trobada, dirigida per Abel Folk.

Passola va assegurar que la pel·lícula recull els assajos de Rosa Novell per interpretar Maria, la mare de Déu, en una adaptació de l'obra El testament de Maria, de l'autor irlandès Colm Toibin.

"Ella es posa en el paper de Maria quan aquesta és més gran i reflexiona sobre el que ha estat tota la seva vida", va dir Passola, que va destacar que es tracta d'una pel·lícula "molt maca i molt espiritual" però al mateix temps "molt dura" ja que aborda el tema de la mort.

"Els amics li hem rodat una pel·lícula meravellosa que és una reflexió sobre la mort", va dir la realitzadora, i va afegir que la cinta ja està en postproducció.

Rosa Novell va iniciar la seva carrera l'any 1974 amb Les ?Troianes, d'Eurípides, i ha representat al llarg d'aquests anys obres d'autors com Shakespeare, Beckett, Mercè Rodoreda, Valle-Inclán o Eduardo Mendoza, el seu ?com?pany sentimental.