La 51a festa dels premis literaris Recull de Blanes va reconèixer ahir per partida triple les creacions de tres autors gironins, un fet que segons el director de l'esdeveniment, Vicenç Llorca, "ha passat molt poques vegades". Es tracta de la poetessa de Girona Isabel Oliva i Prat, de 90 anys; l'escriptor i dibuixant de Figueres Xavier Jové Lagunas; i l'escriptora de Sant Feliu de Pallerols Irene Tarrés i Canimas, de 36 anys. Tres generacions d'autors de la demarcació gironina que es van coronar en tres de les sis categories que atorguen els premis d'una Revista, la Recull, gairebé centenària -actualment compta 95 anys.

Passeig d'hivern és el títol del recull de poemes d'Isabel Oliva i Prat que ahir es va endur el Premi de Poesia Benet Ribas, dotat amb 1.500 euros. Aquesta mestra jubilada i poetessa tardana -es va iniciar en el món de l'escriptura als 70 anys- pren aquest nom d'una via de Calonge que la va inspirar per repassar el seu "propi passeig per la vida que culmina en el mar, l'etapa de màxima satisfacció personal" deia l'autora qui tracta a més, temes com el pas del temps, la memòria, la música o el silenci.

I si Oliva va ser la premiada de més edat, Irene Tarrés i Canimas va ser la més jove, amb la seva primera peça teatral, Chureca, que va ser guardonada amb el Premi de Teatre Josep Atmetller, dotat amb 2.000 euros. "Chureca era un abocador d'escombraries de l'Amèrica Llatina que ja no existeix i que per mi es va convertir en el lloc d'un record que necessitava reconstruir a través de la ficció" va explicar Tarrés sobre la seva creació, que parla sobretot de donar forma a l'absència, el crit de les pèrdues i "de donar nom als qui el perden entre les escombraries"

L'obra Els Equilibristes, del figuerenc Xavier Jové Lagunas, va ser mereixedor del Premi Conte Infantil Joan Petit, nascut en l'edició passada -la del 50è aniversari dels Recull- en col·laboració amb l'associació Joan Petit-Nens amb càncer. La relació entre un avi i un nen centra aquest relat per a infants, en el qual es vol reflexionar sobre el nen que tot adult porta a dins.

Els mitjans en línia

El premi Salvador Reynaldos de Periodisme va ser per al periodista i col·laborador de Diari de Girona, Josep Lluís Micó Sanz, per un article centrat en el món dels mitjans en línia i la transformació que està vivint el sector. El guionista, compositor i músic Esteve Molero i Olivella va ser el guanyador del Premi Retrat Literari Rafel Cornellà-Joaquim Abril amb Manuel Rius, autor de música anònima, una obra en la qual biografia la trajectòria del que va ser autor de sardanes i melodies populars catalanes. Finalment, el Premi de Narració Joaquim Ruyra, dotat amb 2.500 euros, va recaure en el periodista valencià Xavier Vidal Alemany per l'obra Destins Inesperats, en la qual, a través de sis contes, retrata la imprevisibilitat de la vida.

D'altra banda, durant la celebració dels premis es va presentar el llibre Els Recull. 50 anys de premis literaris a Blanes, d'Aitor Roger i Mònica Rabassa, els quals han creat una associació cultural sense ànim de lucre per assegurar el relleu generacional d'aquest acte que situa Blanes en el centre de la capitalitat literària catalana.