Una dona que des de fa anys diu ser filla de Salvador Dalí ha presentat ara als jutjats de Madrid una demanda de determinació legal de paternitat contra el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, i contra la Fundació Gala Dalí, en condició d'hereus legals del pintor.

Des de fa uns quants anys, la vident Pilar Abel intenta demostrar que és filla del pintor empordanès, per a la qual cosa va arribar a sotmetre's a dues proves d'ADN el 2007 els resultats de les quals mai li van ser comunicats oficialment, encara que fins ara no s'havia decidit a emprendre accions legals.

Presentada dilluns passat en un jutjat de primera instància de Madrid, la demanda al·lega que Pilar Abel va néixer a Figueres el 1956 d'una relació que va mantenir la mare de la demandant amb el pintor català, a qui va conèixer a Cadaqués quan treballava com a empleada d'una família que passava temporades en aquella població.

L'escrit indica que, per ser la demandant catalana, de la mateixa manera que Dalí, és d'aplicació el codi civil català relatiu a la persona i família, que estableix a l'article 235-15 que "en l'exercici de les accions de filiació no cal la presentació d'un principi de prova", cosa que segons el seu advocat, Francesc Bueno, implica que ha de ser admesa a tràmit.

En la demanda es demana que s'oficiï a través del jutjat una comissió rogatòria a fi que siguin lliurats en suport documental les proves d'ADN que es van fer a la demandant a París, i que obren a poder de Nicolás Descharnes, fill del que va ser secretari de Dalí Robert Descharnes. Afegeix que, si no és possible accedir a les proves d'ADN al·ludides, la comprovació paterno filial es comprovi a través d'unes restes d'una màscara post mortem en guix que li va ser lliurada a Pilar Abel, que contenia cabells i pell de Dalí. I si és insuficient, que "s'acordi l'exhumació del cadàver de Salvador Dalí".

S'argumenta en la demanda que diverses vegades la mare de Pilar Abel li va dir que el seu pare era Salvador Dalí, i en la documentació s'inclou una acta notarial d'una cuidadora de la mare reconeixent que li havia relatat que en la seva joventut va mantenir una relació sentimental oculta amb el pintor.

També es recull que Pilar Abel s'ha sotmès a dues proves de paternitat, però que mai ha aconseguit que se li lliurin els resultats.

La primera prova de paternitat se la va fer en un laboratori de San Sebastián de los Reyes (Madrid), al juliol de 2007, amb restes de pell i cabells que van quedar enganxats en una màscara de guix que es va fer del pintor poc després de morir, i que va arribar a les seves mans.

La segona prova es va fer a París el 6 de desembre de 2007 al despatx de Robert Descharnes, en presència del doctor nord-americà Michael Rieders, i d'una altra científica, per comparar les mostres d'ADN de la Pilar amb el material genètic que conservava Descharnes del pintor empordanès. Aquell dia també se li van fer un centenar de fotos digitals de la seva cara.

D'altra banda, Pilar Abel va adquirir una relativa fama quan va denunciar l'escriptor Javier Cercas en considerar que havia vulnerat el seu honor tot retratant-la de manera grollera i despectiva en el personatge de la Conxi, que apareix a la novel·la Soldats de Salamina.