Els historiadors Joaquim Nadal i Gemma Domènech reconstrueixen en un llibre els episodis de destrucció i salvaguarda que va patir el patrimoni artístic gironí en pocs mesos a partir de l'aixecament militar feixista del 18 de juliol de 1936 contra la República.

El llibre Patrimoni i guerra. Girona 1936-1940 una publicació de la Col·lecció Història de Girona, de l'Ajuntament de Girona, es presentarà demà (19.30 h) a la sala d'actes del Col·legi d'Arquitectes de Girona.

El volum sosté que, malgrat l'"indiscutible efecte devastador sobre el patrimoni de les accions destructives dels primers dies" (els posteriors al 18 de juliol del 1936, quan hi va haver un buit de poder i els comitès antifeixistes van controlar els carrers), el conjunt de les accions dutes a terme durant aquells mesos de guerra pel govern de la Generalitat republicana van contribuir a "relativitzar els efectes de les destruccions", contràriament a les acusacions i sospites que el règim franquista, tan bon punt va aconseguir el poder, s'encarregaria de difondre per deslegitimar i difamar els republicans i demòcrates.

El llibre transcriu les actes de la Comissió del Patrimoni Artístic i Arqueològic de Girona (del novembre de 1936 a març de 1938), i també inclou un inventari de les pèrdues materials de la Catedral de Girona "durante el dominio marxista" (elaborat pel govern franquista), així com documents que acrediten l'èxit de l'operació de salvaguarda consistent a traslladar les principals obres d'art a París, duta a terme per la Generalitat.

El llibre detalla aspectes com l'entrega als comitès antifeixistes d'algunes obres menors de la Catedral, perquè les cremessin, i apaivagar així la set de venjança contra esglésies i capellans, per salvar la resta del patrimoni.