El realitzador de cinema Albert Soler va avançar ahir a Girona que ja ha posat en marxa el rodatge de Sex, maraques & chihuahues, un film biòpic sobre la vida del gironí Xavier Cugat que compta amb la coproducció de TV3 i TVE. La pel·lícula, on no hi faltarà el glamour i música d'orquestra llatina, s'estrenarà a finals d'aquest any.

Albert Soler, director del documental Bucarest, la memòria perduda, sobre la vida del seu pare, el polític català Jordi Soler Tura, va participar ahir a la botiga Moby Disc de Girona en una reunió convocada per Lluís Gendrau, editor de la revista musical Enderrock, per trobar complicitats per commemorar els 25 anys de la mort de Xavier Cugat (1900 - 1990), gironí universal, músic i dibuixant, artista polifacètic i principal difusor de la música llatina als Estats Units.

Durant l'acte es va projectar un tast de Sex, maraques & chihuahues, projecte en el qual s'està treballant des de fa dos anys, i que Soler vol enriquir amb imatges dels arxius de Hollywood, si bé és el realitzador és conscient de l'alt cost dels drets de reproducció.

Xavier Cugat es va saber introduir com a director d'orquestra en el món del cinema i de les celebritats dels Estats Units, on va aconseguir una gran popularitat i va freqüentar artistes com Rita Hayworth, Frank Sinatra o Greta Garbo.

"La de Cugat és la història d'un èxit i d'un fracàs, d'algú que puja molt amunt i després cau molt avall", va comentar Soler, i va assegurar que ja ha tancat les negociacions amb TV3 i TVE per a la coproducció del film.

En la reunió d'ahir al Girona també hi va participar Daniel Creus, un admirador del gironí que gestiona www.xaviercugat.com, un portal a internet amb abundant informació sobre el músic nascut al cor del Barri Vell de Girona, ciutat a la qual va retornar en l'etapa final de la seva vida, quan per problemes econòmics va haver de posar en venda el seu espectacular vehicle Rolls Royce i rebaixar el nivell de vida que havia portat fins aleshores. Daniel Creus va assegurar que "molt nordamericans que visiten el Museu Dalí també vindrien a Girona si sabessin que hi ha un museu Cugat".

Lluís Gendrau, per la seva part, va exhibir alguns del centenar de discos d'època de la seva col·lecció particular sobre Xavier Cugat, i va explicar que tant la Diputació com l'Ajuntament de Girona s'han mostrat disposats a col·laborar amb els actes que s'organitzin per celebrar els 25 anys de l'absència de Cugat.

Entre els actes hi podria haver una exposició, la publicació d'un llibre i l'esmentada pel·lícula, per fer reviure la figura del músic.