26 de març de 2015
26.03.2015

La restauració revela que l'antic baldaquí de la Catedral era daurat

Els restauradors donen per acabats els treballs i la peça ja serà visitable per les festes de Setmana Santa

30.03.2015 | 07:16
La restauració revela que l'antic baldaquí de la Catedral era daurat

El baldaquí gòtic de la Catedral de Girona era, originàriament, platejat i daurat. Era una hipòtesi que està sobre la taula des de fa segles però no hi havia cap confirmació. Ara, la restauració d'aquesta peça d'orfebreria ha permès concloure que les robes, les ales i els motius dels relleus del baldaquí es van fer amb la tècnica del daurat al mercuri, que consistia a fer una amalgama d'or i mercuri, aplicar-lo a la superfície i, amb foc, evaporar el mercuri aconseguint imprimir el color or. Completada la restauració, el baldaquí està a punt per les celebracions de Setmana Santa.
Després de Nadal, va començar l'actuació de l'Institut del Patrimoni Cultural (IPCE) del Ministeri de Cultura encarada a restaurar i conservar els elements d'orfebreria del conjunt del presbiteri de la Catedral de Girona.

En concret, les intervencions de restauració inclouen el baldaquí de l'altar, el retaule, dues creus processionals (la dels esmalts i la de les confraries); i també quatre antigues columnes molt deteriorades i ara sense ús. Tots aquests elements artístics treballats en plata, esmalts i pedres, pertanyen al segle XIV.

En el cas del baldaquí, els treballs de restauració, adjudicats a l'empresa Urcotex, han consistit en netejar, consolidar i protegir la plata. La responsable dels treballs, Paz Navarro, va destacar ahir que el més complex ha estat recuperar l'escena del donant, que tenia esquerdes i corria "un risc greu" de trencar-se.

Es tracta de la representació de l'ardiaca de Besalú que va pagar el baldaquí i el va donar, Arnau Soler, demanant a Sant Pere l'entrada al Paradís. Segons va detallar Navarro, el pes del cap dels relleus havia anat fent cedir la plata fins al punt de provocar esquerdes. Per restaurar-lo, han hagut de retirar les peces i, des del taller, reforçar-les amb plata.

El baldaquí, realitzat d'argent, té quatre columnes i el sostre bombat en arcs rebaixats. Representa al centre la coronació de la Verge envoltada d'apòstols i emmarcada d'àngels i arcàngels músics. A les cantonades del baldaquí, hi ha representats orants.

Radiografies reveladores
Abans de fer la restauració, al llarg d'un any han estat documentant la peça i fent estudis previs, com ara radiografies de gran format que permeten distingir quines són les peces afegides i quines les originals. Tota aquesta feina d'anàlisi i estudi ha permès extreure una altra conclusió reveladora: que el baldaquí, fet completament de plata, tenia peces daurades.

"Alternava el platejat amb el daurat", va afirmar Navarro, que detalla que aquesta teoria no estava confirmada, tot i que algun historiador del segle XVIII ja ho apuntava. "Ara no en tenim cap dubte", va concloure.

Paz Navarro va dir que les radiografies són "una documentació valuosíssima" i que poden ajudar a determinar qui és l'autor del baldaquí de la Catedral de Girona.

"Aporta informació fonamental, és com si entréssim dins la matèria de la plata i es pot concloure el sistema utilitzat, el tipus de colada, el tipus de batut de la plata, el tipus de repujat, et dóna unes dades espectaculars".

De fet, detalla que a l'Institut del Patrimoni Cultural (IPCE) també estan duent a terme una investigació per intentar establir qui és l'autor d'aquesta gran peça d'orfebreria. "Estem fent una documentació històrica, no podem saber si es trobarà l'autor perquè no hi ha cap document escrit que digui qui va ser, però potser sí establir paral·lelismes amb altres artistes de l'època".

La darrera restauració del baldaquí es va fer l'any 1994 i va anar a càrrec del pare Jordi Roca. Navarro va dir que aquesta restauració va ser molt respectuosa amb la peça però que han localitzat restes d'altres restauracions molt més agressives, inclús fetes amb níquel, que podrien ser les culpables de la pèrdua del daurat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
L'últim El més llegit