L'escultor gironí Max Varés va morir ahir a la tarda. Amb una extensa trajectòria en el món de l'art, Varés és principalment conegut per ser el responsable de dissenyar la creu que es troba al capdamunt del Santuari dels Àngels, i que porta per títol "El Crist de l'Acollida". També va realitzar moltes altres escultures, la major part de les quals es troben en espais exteriors de diverses poblacions.

Nascut a Girona el 1945, tot i que amb arrels familiars a Quart, Max Varés va començar a esculpir ferro el 1963, quan feia d'aprenent en un taller de ferreteria, on anava a a fer tasques de neteja els dissabtes. Segons explicava en una entrevista publicada a Diari de Girona al desembre de 2011, la seva vocació d'artista va impulsar-lo a agafar talls de metall per començar a fer objectes diversos, com avions, cotxes o vaixells. A poc a poc es va anar obrint camí fins arribar a ser considerat un dels escultors de metall més importants de les comarques gironines.

La seva trajectòria artística va fer un pas de gegant quan va rebre l'encàrrec del Bisbat de Girona de realitzar una nova creu per al Santuari de la Mare de Déu dels Àngels. La història es remunta a 1990, quan mossèn Joan Juanola va encarregar a Varés -que havia viscut als Àngels durant catorze anys i hi va regentar el restaurant Can Max- la creació d'una nova creu per substituir-ne una de fusta, obra de Francesc Carbonell, que havia estat col·locada el 1980.

L'artista no va dubtar ni un moment a acceptar la proposta i va dissenyar una peça moderna que trencava amb l'estètica tradicional de les icones religioses del santurari. El conjunt, de 4 metres d'alçada i 600 quilos de pes, es va instal·lar el 22 de juliol de 1991. Estava format per una creu de xapa negra i un crist de mida ntaural, esculpit amb xapa corten, de textura rovellada. La prematura mort de mossèn Juanola va comportar que l'escultura no arribés a ser beneïda, tal i com s'havia previst.

Per aquest motiu, el 14 de setembre de l'any passat, es va celebrar la benedicció, amb un retard de 23 anys. L'acte, presidit pel bisbe Francesc Pardo, va comptar amb la presència del seu autor, en el que va acabar sent un homenatge a la seva obra.

Altres obres destacades

Entre les peces realitzades per Max Varés, també destaquen la Creu dels Manaies -entitat de la qual n'era membre-, l'escultura marinera Plenis Velis de Colera o la Creu de les Quatre Barres de la capella del Camp Nou.

Al desembre de 2011, el Museu de la Terrissa de Quart va acollir Escultòrica, una mostra que proposava un recorregut pels darrers 20 anys professionals de l'autor. En aquesta exposició s'hi van exhibir peces des del 1991 al 2011, entre les quals la col·lecció de manaies o els tres Reis Mags.