La població eivissenca de Sant Antoni de Portmany va inaugurar aquest divendres l'exposició Lluís Güell, el Retorn, amb motiu del desè aniversari de la mort del prodigiós artista banyolí Lluís Güell (1945 - 2005).

La mostra ocupa els espais municipals del Far de Coves Blanques i Sa Punta d'es Molí, i està formada per més d'una vuitantena d'obres, ha informat el seu comissari, Antoni Álvarez de Arana, que també es va fer càrrec de la mostra antològica feta l'estiu de 2007 al Museu d'Art de Girona.

L'exposició ha estat organitzada per l'Ajuntament de Sant Antoni de Portmany amb la col·laboració de la Fundació Òrbita Güell de Besalú.

Lluís Güell. El Retorn treu a la llum tot un seguit d'imatges d'antigues obres de Güell, algunes de la mítica discoteca Skinsad de Banyoles, altres de l'Envelat del Follet d'Olot, que es projecten de manera continuada.

Aquestes imatges han estat recuperades per la fundació Òrbita Güell i és la primera vegada que surten a la llum. Segons Antoni Álvarez, "constitueixen un document històric, perquè es tracta de locals ja desapareguts".

Güell va teoritzar sobre la idea de temple contemporani aplicada a la discoteca. Seu era el disseny del Sant Trop de Lloret de Mar. Güell va ser el creador de tres temples musicals a la vila de Sant Antoni d'Eivissa, Es Paradís, Cafè del Mar i Summum. Els tres s'han afegit a l'exposició i es podran visitar de manera excepcional. En els tres encara es balla al compàs de Lluís Güell, i la seva obra perviu en locals d'oci sense envellir.

La mostra es podrà visitar fins al 17 de juny, data que coincidiria amb el 70è aniversari del desaparegut artista.

Un film de Joanot Cortès

Els treballs de muntatge de l'exposició també han servit per obtenir imatges per a la futura pel·lícula a càrrec de Joanot Cortès sobre la redescoberta de Lluís Güell, que ja es comença a rodar.

Joanot Cortès, director de l'espai de creació Fang de Girona, és el realitzador que firma Òrbita Güell, un documental sobre l'artista que es va presentar al cine Truffaut de Girona, i que està relacionat amb el naixement de la Fundació Òrbita Güell, que encara no té una seu definitiva, tot i que segurament la tindrà a Besalú. Darrere la recuperació de l'obra i la figura de Güell hi ha també la seva filla única, Tànit Güell.

Joanot Cortès és conscient que l'Ajuntament de Sant Antoni de Portmany ha vist en l'exposició dedicada a Güell una oportunitat d'introduir una activitat cultural que compensi la imatge degradada de turisme de festa infinita que fàcilment s'associa a aquesta vila eivissenca.

L'exposició, que segons Cortès s'hauria de fer itinerant, incorpora filmacions ara recuperades, com l'entrevista que Jesús Quintero -El loco de la colina- va fer a Güell a propòsit de la participació de l'artista català en la fira ARCO de 1984.

També es projecten imatges de Güell treballant en el local Das Monument, discoteca que va acabar a Stuttgart (Alemanya) abans de morir, però ja no va ser a temps de remodelar l'Studio 54 de Nova York, perquè una malaltia va posar fi a la seva vida quan acabava de rebre l'encàrrec per refer el mític local de les celebritats a la ciutat dels gratacels.