La sisena edició de la mostra Arquitectures de Cinema arrencarà aquest dimecres a Girona. Totes les projeccions tindran lloc al Museu del Cinema a dos quarts de vuit del vespre i l'entrada és gratuïta.

Aquesta mostra pretén parlar d'aspectes relacionats amb l'arquitectura a través del setè art. Per aquesta edició s'han programat quatre sessions amb pel·lícules de gèneres diferents per donar prioritat no només a la qualitat i al bon contingut sinó també a la varietat.

La sessió de dimecres es dedicarà al curtmetratge documental amb la projecció de dos treballs dels cineastes barcelonins Carlota Coloma i Adrià Lahuerta. A Meeting at the building, el primer dels treballs, es mostra com és un matí d'estiu al pati de l'emblemàtic Edifici 111 de Terrassa. El pati acull les activitats habituals dels ?veïns i un nouvingut es prepara per integrar-se a la comunitat.

La segona proposta de la sessió, el documental La intervenció invisible, parla del Turó de la Rovira de Barcelona i de la rehabilitació de l'espai començada l'any 2009; una intervenció que potencia les cicatrius que ha deixat tot allò que abans ja ha existit: un poblat iber, un assentament agrícola, unes instal·lacions militars, un barri de la ciutat informal, i finalment, un museu a l'aire lliure. Aquesta sessió la presentaran els directors Carlota Coloma i Adrià Lahuerta i la periodista Sílvia Planas.

El mestre de l'humor Jacques Tati serà el protagonista de la sessió del dimecres 13 de maig. Aquell dia es projectarà Playtime, la divertida pel·lícula en què un grup de turistes americanes fan un viatge per Europa, que preveu la visita d'una capital per dia. En arribar a París, s'adonen que l'aeroport és exactament igual que el de Roma, que les carreteres són idèntiques a les d'Hamburg i que els fanals ?guarden una curiosa semblança amb les de Nova York.

En resum, l'escenari no canvia d'una ciutat a una altra. L'únic parisenc de veritat que veuran és el curiós Monsieur Hulot. Aquesta comèdia crítica amb alguns aspectes de l'arquitectura dels darrers anys serà presentada pel programador del Museu del Cinema, Jordi Dorca.

A mig camí entre el documental i l'entrevista es troba el treball de Joan Úbeda i Gilbert Arroyo Oriol Bohigas entrevistado por Luis Fernández-Galiano. Aquesta peça de 60 minuts es projectarà el dimecres 20 de maig, es tracta d'una extensa entrevista realitzada per Luis Fernández-Galiano a Oriol Bohigas que recorre la seva trajectòria des dels seus inicis estudiantils -amb la tràgica pausa de la Guerra Civil-, la creació del despatx MBM amb Josep Martorell i David Mackay, la fundació del renovador Grup R en els anys cinquanta, els anys de transformació urbana de Barcelona en vigílies dels Jocs Olímpics de 1992 i el reconeixement internacional, que s'estendria als primers compassos del segle XXI. La sessió serà presentada per l'arquitecte Rafael Cáceres.

La comèdia americana Mr. Blandings Builds His Dream House (Los Blandings ya tienen casa), de H.C. Potter, tancarà el cicle el dimecres 27 de maig.

El publicista Jim Blandings, casat i amb dues filles, està fart dels sorolls, les presses i les tensions de Manhattan. Per això, decideix comprar una casa a Connecticut; però la casa es troba en tan mal estat que l'única solució és enderrocar-la i construir-ne una de nova. La hipoteca, mil despeses imprevistes i tota mena d'incidents fan que Jim Blandings comenci a penedir-se de la seva decisió. La presentació anirà a càrrec de l'arquitecte Ricard Turon.

Aquesta mostra compta amb la col·laboració d'Arquia. Caixa d'Arquitectes i Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.