El Festival Internacional de Mapping de Girona (FIMG) preveu fer un salt important aquesta segona edició. El potencial del festival es veu amb l'augment de propostes que participen al concurs, que ha rebut 89 projectes de 20 països diferents, un 70% més que a la primera edició.

Del 30 de juliol al 2 d'agost, Girona es convertirà en cita obligada per als amants d'aquesta disciplina. Enguany destaquen algunes novetats: el I Congrés Internacional de Mapping, la creació d'una nova categoria -la de micromapping, on les projeccions es fan sobre objectes- i un espectacle inaugural en 3D on els espectadors s'ajudaran d'ulleres per veure com les projeccions "surten" de la façana de l'antic hospital Santa Caterina.

La segona edició del festival ha captat l'interès de creadors d'arreu del món ja que s'han rebut 128 propostes procedents de 26 països, alguns tan llunyans com Brasil, Azerbaijan, Cuba, Pakistan, Xile, Colòmbia, Mèxic o Hongria.

Els organitzadors van remarcar ahir en una roda de premsa que han fet esforços per fer créixer i atraure talent internacional, però també per donar una opció als creadors de casa.

Enguany s'ha organitzat el primer Congrés Internacional de Mapping, un espai pensat per al diàleg i la reflexió dedicat a professionals d'aquest sector, molts vinguts de països estrangers. El congrés es farà els dies 30, 31 de juliol i 1 d'agost.

L'aspecte més cridaner i públic del festival són les projeccions del concurs, dividit en diverses categories, on no només vota el jurat professional sinó també el públic. "No hi ha cap festival al món que combini aquests factors: un congrés professional, un concurs i diferents mostres de projeccions arreu de la ciutat", va dir el director del FIMG, Richard Hebert.

A diferència de l'any passat, des del festival han marcat una temàtica comuna de punt de partida i inspiració per als creadors que presenten projectes.

Segons les explicacions del director artístic de la cita, Xavier Bové, el tema escollit ha estat el de "les contradiccions". Segons Bové, aquest concepte tant genèric ha donat lloc a propostes molt diferents però també a projectes que han coincidit en temàtica tot i procedir de països diferents.

L'organització ha creat una nova categoria, el micromapping dedicat a espais més tancats com sales d'hotel, aparadors de botigues, comerços o museus (els llocs encara estan per concretar). Els treballs que opten a aquesta categoria estan pensats no per projectar-se en grans façanes sinó en espais més reduïts i sobre objectes.

Com a novetat, el festival ha dissenyat una aplicació mòbil que, a banda d'informació sobre la cita, també permet als ciutadans votar els seus projectes preferits. Segons les votacions rebudes es lliuraran dos guardons, el Premi façana del públic, valorat en 1.000 euros, i el Premi micromapping del públic de 500 euros.

El festival ha fet l'encàrrec a Unionlab perquè creï un espectacle inaugural que es podrà cada dia a la fa façana de l'antic hospital Santa Caterina, actual seu del Govern a Girona). Es tracta d'un espectacle únic a l'estat espanyol basat en la tecnologia 3D anaglífic. Els espectadors necessitaran unes ulleres de 3D que el festival repartirà gratuïtament.