El vuitè festival Sons del Món s'obre per primer cop a artistes internacionals i programa l'americana Suzanne Vega, el cubà Chucho Valdés o el flamenc-chill de Chambao, al costat de noms propis de l'escena musical del país com Blaumut o Andrea Motis & Joan Chamorro.

El seu director, Xavi Pascual, assegura que el cartell suposa "un pas endavant" per al festival empordanès, que des de la primera edició s'ha caracteritzat per maridar vi amb música. El director admet que Sons del Món és "una formigueta" davant els grans festivals d'estiu de la Costa Brava, i per això aposta per una altra fórmula: la d'oferir experiències al públic, combinacions de concerts amb tastos, sopars maridats o visites teatralitzades.

Ara fa vuit anys, el Sons del Món es va convertir en el primer festival que conjugava el vi amb la música, maridant cada concert per a l'ocasió. La fórmula va resultar efectiva i per això no s'ha tocat, sinó que s'ha potenciat incorporant aquest any artistes internacionals.

Entre el 2 de juliol i l'1 d'agost, el festival empordanès oferirà una desena de concerts en escenaris de Roses, Castelló d'Empúries, Mollet de Peralada i Cantallops.

Suzanne Vega, creadora de grans èxits com Luca, que passarà per Roses en el marc de la seva gira europea, el cubà Chucho Valdes, un dels grans del latin-jazz mundial, que pujarà a l'escenari acompanyat només del seu piano, i Chambao, que avançaran algunes de les noves cançons que formaran part del seu àlbum d'estudi.

Al seu costat, el festival continua programant autèntics noms propis de l'escena musical catalana. Blaumut, un dels que sonaran més aquest estiu, hi presentarà el seu nou àlbum d'estudi; el duet Motis & Chamorro actuarà al Sons del Món per primer cop i Roger Mas portarà el seu acústic en un concert enmig de vinyes. El cartell es completa amb Gemma Humet, Laia Vehí i Sara Pi.

Sons del Món ofereix també tastos previs al concerts, sopars maridats en cellers o, com a novetat, la possibilitat de fer una visita teatralitzada a Castelló d'Empúries abans dels concerts que hi tindran lloc.

"El que volem és, en definitiva, ser un festival amb encant i amb una suma d'actius, que permeti també descobrir el territori, el patrimoni i l'enogastronomia lligada a l'Empordà", va remarcar ahir Xavi Pascual. Segons va precisar, Sons del Món compta amb un públic majoritari d'entre 30 i 50 anys, un 40% del qual ve de Barcelona, l'àrea metropolitana i comarques com el Bages o Osona, i molts repeteixen.