Estelades de totes mides onegen al vent de primavera a la petita localitat de Monells. L'antiga plaça Sant Jaume, ara plaça Pep Guardiola, és plena de gent que corre excitada amunt i avall. I és que la consulta per fi s'ha pogut celebrar oficialment i el que semblava una utopia s'ha fet realitat: Catalunya ja és independent.

L'escena és ben viva aquests dies a Monells, amb l'arrencada del rodatge de la segona part de l'esbojarrada comèdia Ocho apellidos vascos. La decoració de la cèntrica plaça de Sant Jaume farcida d'estelades per al que sembla una celebració sonada lliga perfectament amb la part del guió de la pel·lícula que Jordi Bosch va avançar diumenge al Diari de Girona: una mare obsessionada pel procés català, interpretada per Rosa Maria Sardà, es capaç de fer creure que la consulta ha sortit bé per als independentistes i Catalunya ja és totalment sobirana, tot per no donar un disgust al seu fill, interpretat per Berto Romero.

Però una cosa és la ficció del rodatge i l'altra la realitat. I Monells era ahir una població literalment ocupada per un nombrós exèrcit de càmeres, actors i actrius, figurants, gent de muntatge de llums i de so, i operaris mil. La seqüela de la pel·lícula més taquillera de la història del cinema espanyol ha omplert de camions, camionetes i cotxes es carrers del poble, fins i tot a les afores.

Si un intenta penetrar al laberint de cases de pedra i places porxades, acaba topant amb un guarda uniformat de seguretat que impedeix l'accés a a tota persona aliena al rodatge. Una manera d'infiltrar-se és dient que vas al restaurant de la plaça, i que ningú pot impedir la circulació per una via pública. Funciona.

Un cop dins el restaurant, la conversa de la barra s'anima i revela que, efectivament, el cinema encara toca amb el seu glamur les poblacions on cau el rodatge, i més si són petites. Així ens assabentem que el rodatge, que va començar ahir, estarà encara a Monells les properes dues setmanes.

Però no tots els dies. Aquesta és una vila de gloriós passat medieval i s'ha pactat que els tres dies que van de divendres a diumenge el rodatge s'atura i els carrers recuperen la normalitat. La indústria turística d'aquest poble restaurat no l'atura ni el rodatge amb actors com Dani Rovira i Clara Lago, la parella protagonista, no hi pot posar impediments. En canvi, un rodatge en dies laborables converteix els mateixos actors i operaris en uns clients gens menyspreables.

A través de les finestres i la porta del restaurant es veu la plaça plena d'estelades. Al mig hi ha taules amb porrons de vi i d'aigua que no se sap si formen part de l'atrezzo d'una escena de celebració festiva o bé són per als sacrificats i assedegats treballadors del rodatge, en un dia de temperatures disparades. De tant en tant, una càmera segueix un grup de gent que entra precipitadament al bar del davant, sota el rètol de Ca l'Arcadi. Algú crida "silenci, rodem!". I l'acció es repeteix.

Colònies d'estiu o rodatge?

Però a la conversa de la barra es planteja un altre dilema. Portem la filla de colònies o al rodatge? Resulta que la nena és una de les afortunades que han resultat escollides durant el càsting de figurants per rodar setmanes a Vullpellac les escenes amb mainada. Les escenes amb nens, és clar, s'han programat durant les vacances escolars. Però això col·lideix amb les colònies d'estiu. Un pare expressa amb desolació que el fracàs està garantit: "Si la portem al rodatge, i no surt a la pel·lícula, tot seran retrets; i si la portem a colònies i al final la seva amiga surt a la pel·lícula, serà pitjor". I és que, en els rodatges, ja se sap, no tot el que es filma acaba incorporant-se al metratge que es projectarà a les sales comercials.

Els de Camallera encara recorden aquells quinze dies de bombardejos i explosions en una operació militar espectacular de Soldados de Salamina que va ser taxativament suprimida des del primer a l'últim forgrama per decisió de David Trueba.

Davant l'hermetisme de l'equip d'Ocho apellidos, saber, saber, només sabem el que ahir van veure els nostres ulls, i el que va revelar diumenge Jordi Bosch.

Si la conversa que el periodista i president d'Endemol, Jordi Bosch, va sentir al TAV de Madrid va a missa -i les coses que diu Jordi Bosch acostumen a anar a missa-, la segona part d'Ocho apellidos presentarà la ruptura de la parella formada pels actors Dani Rovira i Clara Lago, cosa que porta la protagonista a refugiar-se en un poble de l'Empordà, on li sortirà un nou xicot, Berto Romero, la mare del qual és la independentista indòmita. El rodatge ha començat sota les ordres d'Emilio Martínez-Lázaro. Entre els protagonistes també hi ha Karra Elejalde, Carmen Machi i Belén Cuesta.

Localitzacions previstes

El guió està signat novament per Borja Cobeaga i Diego San José, autors d'Ocho apellidos vascos. El rodatge durarà fins al 5 de juliol, en diverses localitzacions del Baix Empordà, Girona, Madrid i Sevilla, si es compleixen les previsions de la productora.

Estrenada el mes de març del 2014, Ocho apellidos vascos va superar tots els rècords de taquilla de la història d'una pel·lícula espanyola. La comèdia, dirigida per Emilio Martínez-Lázaro, va generar 56,2 milions d'euros, i va aconseguir ser la segona pel·lícula amb més recaptació, només per darrere d'Avatar; i amb més de 9,5 milions d'espectadors es va convertir en la tercera pel·lícula més vista de la història d'Espanya. A més, es va consagrar com el film amb més dies de permanència en el número u de la taquilla, amb un total de 67 dies de projecció ininterrompuda.

La segona part està produïda per LaZona Films, i 2014HDP A.I.E per a Telecinco Cinema, i té la col·laboració de Mediaset Espanya i Canal +. Serà distribuïda per Universal Pictures International Spain. Sobre la seqüela, Ghislain Barrois, conseller delegat de Telecinco Cinema, ha declarat: "Des de Telecinco Cinema és un plaer tornar a trobar-nos amb els personatges que vam crear l'any passat i que ja formen part de l'imaginari de tots els espanyols. Posar en marxa la segona part ha estat una gran responsabilitat pels èxits que va recollir.