La productora HBO ha escollit Girona com una de les ciutats on rodar els capítols de la sisena temporada de la sèrie "Joc de Trons". L'empresa fa setmanes que té diversos treballadors dormint a la ciutat i buscant les localitzacions per al rodatge. Ahir el president d'Endemol Espanya i col·laborador de Diari de Girona, Jordi Bosch, va revelar a l'emissora Rac1 que hi havia "altíssimes possibilitats" que part de la sèrie es rodés a Girona i que feia setmanes que el canal HBO estava treballant "seriosament" en aquesta opció.

De fet, Jordi Bosch va explicar que "no és que s'estigui considerant, sinó que s'hi treballa seriosament" i va afegir que aquests comentaris sobre la possibilitat de rodar a Girona s'haurien produït en el marc de la fira Screenings, de Los Ángeles, on les productores presenten els nous projectes i que s'ha celebrat fa només uns dies. Fonts municipals no van voler fer cap tipus de valoració ni confirmar ni desmentir la notícia.

Equip de rodatge nombrós

El rodatge, segons ha pogut saber aquest diari, es farà abans d'acabar l'any i molt probablement durant la tardor, ja que el calendari per aquest tipus de rodatges sol anar prou ràpid. La presència dels protagonistes de la sèrie i de tot l'equip de gravació es farà notar durant unes tres setmanes. S'espera aproximadament que en el rodatge hi participin unes 500 persones que es quedaran almenys tres setmanes a la ciutat. Es desconeix si hi haurà algun càsting abans. Tot i això, en moltes de les ciutats on s'ha gravat algun capítol s'han buscat centenars d'extres i s'han format llargues cues d'interessats.

Precisament ahir va fer un any que HBO anunciava que buscava localitzacions a Andalusia i pocs mesos després el protagonistes de la sèrie ja desembarcaven a les ciutats de Còrdova, Sevilla i Osuna i desencadenaven la bogeria. Allà s'hi van rodar escenes ambientades a Dorne, una de les set zones del Set Regnes més càlida i amb tocs àrabs.

L'impacte turístic

L'elecció de Girona s'hauria pres fa uns mesos en una fira celebrada a Frankfurt on els responsables de la sèrie de culte van descobrir en Girona el lloc idoni on rodar passatges de màgia i èpica. La capital gironina s'afegeix d'aquesta manera al llistat de poblacions privilegiades que s'han convertit en un escenari de luxe de la sèrie més popular des darrers anys. Es calcula que Dubrovnik ha multiplicat per tres el nombre de visitants des que els protagonistes de la sèrie nord-americana van aterrar a la població croata. Allà fins i tot s'han fet rutes on els fans poden veure les principals localitzacions que es van fer servir durant el Desembarcament del Rei.

Els sector turístic gironí es frega les mans amb les repercussions que pot tenir el rodatge de la sèrie a terres gironines, no només pel gran desplegament de mitjans, personal i despesa que s'espera que faci la productora per gravar les escenes sinó perquè en un futur pugui significar lligar el nom de Girona a la sèrie més famosa del món.

Encara no se sap quines podrien ser les localitzacions que apareixeran a la sèrie, que es basa molt en batalles i amb estètica medieval i fantàstica, hi ha qui imagina l'ombra dels dracs passant per la façana de la Catedral, combats èpics pels carrers estrets del Call Jueu o persecucions a cavall pels boscos de la vall de Sant Daniel. Tampoc s'ha fet públic si a banda de Girona, la productora també gravarà en altres municipis de les comarques gironines. Aquesta tasca de recerca és la que estan fent ara mateix els representants de la companyia que ja són a Girona i que, segons algunes fonts, ja haurien anat a dinar a El Celler de Can Roca.

Girona podria ser una de les dues grans ciutats d'questa temporada, que encara no ha aparegut en la versió televisiva. Per una banda, Highgarden, de la casa Tyrell o Casterly Rock, de la Casa dels Lannister. La primera és una ciutat emmurallada amb molts personatges que fan vida al carrer amb malabars, músics i cantants i envoltada de grans extensions de de camps i rius per on naveguen petites embarcacions. L'altra està ubicada al regne de la Roca, conegut també com d'Occident, amb un castell, edificis de gran treball arquitectònic, tallats a la roca i amb accés al mar.

Una ciutat de cine

La capital gironina ha està el "plató" d'altres produccions, tot i que cap amb aquest ressò mundial. La que internacionalment ha tingut més impacte va ser el rodatge de la pel·lícula El perfum. Història d'un assassí, de Tom Tykwer. Altres han estat Pandora i l'holandès errant d'Albert Lewin; Soldados de Salamina de David Trueba; Agnosia, d'Eugenio Mira; El Monje de Dominik Moll; Los Pelayos d'Eduard Cortés; Tengo ganas de ti de Fernando González Molina; i Murieron por encima de sus posibilidades d'Isaki Lacuesta. De fet, en pocs anys, la Girona Film Office ha gestionat unes 140 produccions audiovisuals.