El matemàtic John Nash, premi Nobel el 1994 i que va inspirar la pel·lícula A beautiful mind (Una ment meravellosa, interpretada per Russell Crowe), va morir al costat de la seva dona dissabte passat a Nova Jersey en estavellar-se el taxi en el qual viatjaven, segons van informar mitjans locals.

Els primers detalls apuntaven que el conductor de l'automòbil va perdre el control en intentar avançar un altre vehicle i en el xoc van morir Nash, de 86 anys, i la seva esposa Alicia, de 82. La parella hauria sortit disparada del taxi a causa de l'impacte. El conductor del taxi va ser rescatat del vehicle i traslladat amb ferides que no amenaçaven la seva vida a l'hospital universitari Robert Wood, a la localitat de New Brunswick, segons aquest mateix mitjà.

Trajectòria premiada

El matemàtic va rebre el Nobel d'Economia per la seva "Teoria dels Jocs", i la seva carrera i la seva lluita contra l'esquizofrènia van ser immortalitzades a Una ment meravellosa, protagonitzada per Russell Crowe, que el 2002 va aconseguir quatre premis Oscar.

El mateix Crowe va reccionar d'aquesta manera a Twitter en conèixer ahir la notícia: "Atordit... El meu cor està amb en John, l'Alicia i la família. Un matrimoni sorprenent. Ments meravelloses, cors meravellosos".

Nash va desenvolupar la seva carrera a la Universitat de Princeton i l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) i va obtenir el Nobel per les seves revolucionàries teories matemàtiques aplicades a la solució d'incògnites econòmiques.

Amb problemes mentals des de la seva joventut, Nash es va veure involucrat al llarg de la seva vida en diverses polèmiques, amb acusacions d'antisemitisme incloses, que va negar quan van sortir a la llum arran de la pel·lícula sobre la seva figura.

Aquest any, Nash, al costat de Louis Nirenberg, va ser distingit amb el premi Abel, considerat el "Nobel de les matemàtiques", pels seus estudis en l'àrea de la teoria d'equacions diferencials no lineals parcials.