02 de juny de 2015
02.06.2015

Joan Margarit: "Aquella Girona va ser per a mi com una mare trista"

El poeta comenta la foto de quan tenia 7 anys en un terrat de Girona i llegeix el poema "Primer amor", dedicat a una navalla de Can Boué

03.06.2015 | 07:25
Joan Margarit: "Aquella Girona va ser per a mi com una mare trista"

Joan Margarit, el poeta català més llegit, més traduït i més valorat, va dedicar ahir un impagable homenatge a Girona, comentant la foto on apareix ell quan tenia 7 anys sobre els terrats de la ciutat. En un acte de l'Aula d'Humanitats del centre cultural La Mercè, Margarit també va llegir alguns dels seus poemes inspirats en les vivències d'aquells dos anys que va residir prop de l'Onyar.

Poeta i arquitecte, Margarit va néixer el 1938 a Sanaüja (Alta Segarra), fill d'una mestra i d'un arquitecte el qual, de retorn de l'exili, després de superar la depuració, va trobar feina a l'Empordà al Servicio de Regiones Devastadas, de manera que la família es va traslladar primer a Figueres i després a Girona, on el poeta va viure un parell d'anys, de 1945 a 1947.

"Aquella Girona va ser per a mi com una mare trista. Vam llogar primer una habitació a casa d'un taxista a la plaça Marquès de Camps, i d'allà vam anar a viure en un lloc per a mi mític, un edifici alt del carrer Nou, davant l'hotel Peninsular". En una mena de torre que remata l'edifici es va prendre, el 1945, la foto de Margarit als 7 anys d'edat, imatge que va servir ahir per evocar aquella època d'infantesa i de "presa de consciència individual", va dir Margarit.

"A Girona vaig aprendre que la soledat no és cap càstig, que pot ser una eina de salvació personal. Més endavant vaig entendre que la soledat demana cultura".

El presentador de l'acte, el periodista Xevi Planas, va recordar que el poema Primer Amor va ser recentment protagonista en la seva versió anglesa d'una pàgina del diari britànic The Guardian.

El fet va donar pas a la lectura d'alguns poemes inspirats en aquella Girona. El "primer amor" de Margarit va ser una navalla de Can Boué, botiga encara existent al Pont de Pedra. Margarit va recordar la "gran impressió" que li va causar veure la pel·lícula Hilda al cinema Ultònia de Girona abans que l'Església la prohibís, en l'única funció que se'n va fer.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona