Juli Soler va ser una peça clau al restaurant El Bulli de Roses, encara que no tan mediàtic com el xef Ferran Adrià. Per això el jurat dels Premis Nacionals de Gastronomia li han concedit el guardó «Tota una vida» a qui va ser soci del cuiner i director del que durant anys va ser el Millor Restaurant del Món. La Reial Acadèmia de Gastronomia, que atorga els premis juntament amb la Confraria de la Bona Taula, ha decidit també atorgar el Premi Especial al concurs de TVE MasterChef Júnior, «per l'inestimable tasca d'apropar la gastronomia i la cuina als nens, per donar valor al seu talent als fogons i perquè només formant les noves generacions s'aconseguirà revertir l'obesitat infantil», segons van informar ahir en una nota de premsa.

A Soler (Terrassa, 1949), se li reconeix així haver estat «una peça clau» perquè El Bulli aconseguís ser el millor i més famós restaurant del món. Encara que més a la «rebotiga que sota els focus mediàtics, va creure en Ferran Adrià i en el projecte de crear un espai sense parió», apunta el jurat. Soler es va retirar del projecte de continuïtat del restaurant, El BulliFoundation, el 2012, després que se li diagnostiqués una malaltia neurodegenerativa, cosa que va anunciar, visiblement afectat, el seu soci Adrià.

A més de fitxar Ferran Adrià per a la cuina del restaurant de Cala Montjoi de Roses el 1984, Soler es va convertir en el seu soci i li va donar suport en els moments més durs, quan la seva cuina creativa, llavors considerada com d'una altra galàxia, no era ni entesa ni apreciada. També va exercir com a director d'un restaurant que va trencar motllos i va revolucionar la gastronomia espanyola i mundial, treballant colze amb colze amb Adrià durant 30 anys.

Els Premis Nacional de Gastronomia, que es lliuraran el proper dilluns dia 8 de juny, estan sent revelats a poc a poc per la Reial Acadèmia de Gastronomia. Entre els guardonats ja anunciats es compten, entre d'altres, la cuinera María Marte (El Club Allard) i el sommelier David Robledo (Santceloni), tots dos amb dues estrelles Michelin a Madrid.